Доступність посилання

ТОП новини

Чи стимулюють благодійні акції жертвувати гроші?


Вікторія Герасименко

Аби зібрати гроші на потреби АТО, українці організовують оригінальні акції. Наприклад, тернопільські дівчата вийшли у морозний день на вулицю у літніх сукнях – таким чином вони хотіли привернути увагу жителів міста до проблеми воїнів, які мерзнуть у зоні АТО. Активістам вдалось зібрати майже 14 тисяч гривень, які дуже знадобились на покупку бушлатів. Саме брак теплого одягу у військових, на думку активістів, вимагає зараз швидкого реагування.

Активістки Самооборони Майдану Тернопільщини організували своєрідний флешмоб зі збору коштів для бійців АТО. Пізньої осені вони вийшли на вулиці міста у літніх сукнях, зі скриньками та плакатами з написами: «Холодно? А солдату на передовій?». За дві години акції, розповідає організаторка акції Лілія Мусіхіна, 15 дівчат-активісток зібрали 13791 гривню.

«Люди реагували по-різному. Були дуже активні: переходили з іншого боку вулиці, щоб нам допомогти, зупинялися машини. А частина людей старалися нас не помічати. Що для нас було дуже приємно – багато чоловіків ховали очі, їм було соромно. Це нас втішило, отже ми в когось розбудили совість», – розповідає вона.

Цей флешмоб викликав значний резонанс серед користувачів соцмереж. Зокрема, дехто навіть висловлював сумніви, чи не стане подібна акція новою схемою для збагачення аферистів. Мовляв, будь-хто може організувати подібну акцію, але зібрані кошти використати не для утеплення бійців, а покласти собі до кишені. Мусіхіна вважає подібні сумніви безпідставними.

«Я думаю, аферисти не будуть використовувати такі схеми для власного збагачення. Це той випадок, де потрібна певна самопожертва і не так вже й легко дві години по холоду проходити. В нас немає дівчат із досвідом моржування, тому їм було добряче холодно», – коментує організаторка.

Зібраних коштів вистачило для пошиття 46 бушлатів. За словами Лілії, результат флешмобу перевершив очікування вдвічі. Крім того, жителі Тернополя та передмістя почали активніше жертвувати кошти на потреби бійців і після закінчення акції, говорить Мусіхіна.

«Перехожі нас хвалили і це зігрівало» – учасниця акції

Студентка Анна Чорна взяла участь у благодійній акції, тому що бачила, які бушлати видають солдатам у зону АТО. За її словами, матеріал, з яких пошитий спецодяг, дуже неякісний і його вистачить лише на декілька днів негоди. Дівчина зауважила, що навіть такі бушлати мають не всі на фронті.

«Ми три-чотири дні перед флешмобом демонстративно проходили по вулицях у платтях із плакатами – готували тернополян до акції. Певний ризик захворіти був, але перехожі нас хвалили і це зігрівало. Люди пропонували свою допомогу, казали: «Дівчата, молодці!». Ми постійно рухались, ми знали для чого це, і тому нам було не холодно», – додала вона.

Це спосіб привернути суспільну увагу до проблеми – експерт

Із ініціативи дівчат згодом взяли приклад і волонтери в Гусятині, Тернопільської області та Чернівцях. Львівські волонтерки із «Допоможи фронту» також у літньому одязі закликали людей долучатися до збору коштів на зимову форму для солдат.

Соціальний психолог Віктор Пушкар схвально ставиться до подібних ідей: «Це одна з можливих форм привернути увагу до проблеми, нагадати, що є люди, яким холодно не добровільно, а вимушено». Експерт зазначає, що нестандартні благодійні акції краще впливають на рішення людей жертвувати кошти. Проте нагадує, що все-таки своє здоров’я потрібно берегти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG