Доступність посилання

ТОП новини

Ярема: з України втекли підозрюваних у злочинах проти активістів Майдану 150 бійців «Беркута»


Віталій Ярема
Віталій Ярема

З України втекли 150 бійців спецпідрозділу «Беркут», підозрюваних у злочинах проти активістів Євромайдану. Про це в інтерв’ю інтернет-виданню «Українська правда» генеральний прокурор Віталій Ярема.

«Якщо пам’ятаєте, відразу після Майдану почалася анексія Криму. Туди на півострів втекли більшість із тих, хто був причетний до масових убивств. 150 працівників «Беркута» виїхали за межі України на чолі з Кусюком (начальником київського полку «Беркута», – ред.), Мариненко, Коряком, керівники міліції, які керували цими структурами, теж втекли», – зазначив він.

Крім того, за словами Яреми, інші бійці підрозділу «Беркут», який зараз називається підрозділом особливого призначення, були відряджені в зону АТО.

«І розслідувати об’єктивно на першочерговому етапі було дійсно важко. Сьогодні я сподіваюся, що у нас немає непорозумінь», – пояснив генпрокурор.

Генпрокуратура встановила, що безпосередньо до розстрілу мітингувальників на вулиці Інститутській в Києві причетний 21 співробітник «Беркута».

За словами Яреми, трьох бійців «Беркута» ідентифікували, решта осіб, які вчиняли злочини, втекли.

Крім того, Ярема пояснив, що кримінальні справи проти колишніх чиновників режиму Януковича не стосуються повноважень ГПУ.

«Я не знімаю з себе відповідальності, і ми готові пояснювати ситуацію по майданівських справах, там дійсно були недопрацювання, але вони більше стосувалися того, що відбувалося на першочерговому етапі», – зазначив він.

У лютому цього року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати «Небесною сотнею».

За словами Віталія Яреми, Генеральна прокуратура оголосила в розшук 22 підозрюваних у злочинах проти активістів Майдану. Станом на 12 листопада, зазначив генпрокурор, до суду вже направлені 7 кримінальних проваджень щодо 13 осіб, які вчинили злочини проти учасників Майдану.

XS
SM
MD
LG