Доступність посилання

ТОП новини

«День тиші» на Донбасі переріс у перемир’я і без мінських переговорів?


Іграшки біля вікна зруйнованої внаслідок бойових дій квартири. Донецьк. 9 грудня 2014 року
Іграшки біля вікна зруйнованої внаслідок бойових дій квартири. Донецьк. 9 грудня 2014 року

Київ – Перший пробний «день тиші», оголошений на Донбасі 9 грудня, продовжений на невизначений час. Втім, РНБО України заявило про 16 випадків порушення режиму припинення вогню з боку незаконних збройних формувань, які там розцінюють як провокації і запевняють, що українські військові на них не реагують. Українські офіцери розповіли Радіо Свобода, що і на Маріупольському напрямку, і в районі Щастя справді стало спокійніше й важка зброя з боку сепаратистів практично не застосовувалася, хоча обстріли були. Водночас представники Росії, України та ОБСЄ, а також незаконних збройних формувань досі не можуть зібратися в Мінську для проведення переговорів.

Речник інформаційно-аналітичного центру РНБО України Андрій Лисенко прозвітував про перші підсумки «режиму тиші» на Донбасі. За його словами, обстріли з боку незаконних збройних формувань таки були, проте без втрат і зі значно меншою інтенсивністю.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

«Вчора вперше за тривалий час українські на Сході не зазнали жодних втрат. Не зафіксовано жодного факту поранення чи загибелі наших бійців. Кількість та інтенсивність обстрілів також істотно знизилася. З моменту оголошення режиму двостороннього припинення вогню зареєстровано 16 таких випадків, які розцінюються як провокації», – заявив Лисенко.

За даними РНБО, під Донецьком незаконні збройні формування із зеніток та стрілецької зброї обстріляли позиції українських військових на території Донецького аеропорту та під Мар’їнкою. Під Дебальцевим був відкритий вогонь в районі населених пунктів Рідкодуб і Нікішине, а також у передмісті Горлівки в районі сіл Майорське та Шуми, повідомив Андрій Лисенко.

Найбільш небезпечним порушенням режиму припинення вогню з боку проросійських бойовиків у РНБО визнали обстріл в районі сіл Сокольники та Кримське на Бахмутській трасі. Крім того, був зафіксований обстріл із артилерії біля селища Миколаївка Волноваського району. Протягом «дня тиші» українські силовики також зафіксували сім випадків польотів безпілотників у небі над їхніми позиціями.

«Режим тиші» приніс зміни на краще, але обстріли тривають

Радіо Свобода також поцікавилося станом справ на лінії фронту в умовах нового «режиму тиші» в українських військових. Заступник командира 79-ї окремої аеромобільної бригади Іван Савка розповів, що на Маріупольському напрямку незаконні збройні формування порушували режим припинення вогню, використовуючи гранатомети та стрілецьку зброю.

«Порушення є, з того боку ведуться певні обстріли. З боку особового складу нашої бригади у відповідь нічого не ведеться. Тільки якщо є сильна загроза життю бійців, тоді реакція зрозуміла. Вчорашній та сьогоднішній день пройшли без втрат в особовому складі й вся зброя вціліла», – каже замкомбрига 79-ї бригади.

Військовий додав, що «режим тиші» загалом приніс зміни на краще.

«Що стосується важкої зброї, вона поки що не застосовується з їхньої сторони (зі сторони незаконних збройних угруповань – ред.)», – наголосив він.

У Щасті Луганської області в другий «день тиші» також щонайменше один обстріл був, ймовірно, з мінометів, розповів Радіо Свобода боєць «Айдару» Іван Макар, проте й там стало спокійніше, відзначив він.

Було близько 20 мінометних пострілів у нашу сторону. І їм теж послали так. Це було в Щасті, я за звуком визначив
Іван Макар

«У районі 8–9-ї години ранку 10 грудня було близько 20 мінометних пострілів у нашу сторону. І їм теж послали так. Це було в Щасті, я за звуком визначив, що це було десь у районі Луганської ТЕС. У Станиці Луганській я був близько 12-ї години 10 грудня, пробув там одну годину, то в цей час там пострілів не було чути. Але на блокпосту мені сказали, що нібито якісь постріли були», – розповів доброволець.

Олександр Захарченко
Олександр Захарченко

Так званий «глава ДНР» Олександр Захарченко заявив, що українські силовики порушили режим тиші, обстрілявши з артилерії Горлівку, і підконтрольні йому збройні формування снарядів у відповідь не випускали. Його заяву цитує агентство «Новороссия». Втім, РНБО наголошує, що українські військові суворо дотримуються умов припинення вогню.

Цей режим «тиші», що вже триває другий день поспіль, сприймають як своєрідну прелюдію до нового раунду мінських переговорів, про проведення яких уже на цьому тижні заявляли і президент Петро Порошенко, і російські посадовці, і представники сепаратистів. Втім, досі факт того, що вони відбудуться, як і дата, офіційно не підтверджені.

В МЗС немає інформації про нову дату переговорів у Мінську

Євген Перебийніс
Євген Перебийніс

На запитання про те, чи відбудуться й коли саме ці переговори, речник МЗС України Євген Перебийніс відповів Радіо Свобода: «Інформації про те, щоб була визначена зараз якась конкретна дата, у нас немає».

Він також послався на заяву Тристоронньої контактної групи щодо мирного врегулювання ситуації на Сході України, оприлюднену 10 грудня. З неї випливає, що переговори в білоруській столиці зривають представники угруповань «ДНР» та «ЛНР».

«Усі учасники висловили занепокоєння тим, що представники деяких регіонів Донецької та Луганської областей України не були належним чином представлені, уникли предметних дискусій щодо припинення бойових дій і відновлення миру на Донбасі й зірвали консультації, заплановані на сьогодні у Мінську», – мовиться в заяві.

Учасники контактної групи наголосили на важливості «активізувати зусилля для припинення вогню, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб, забезпечення захисту кордонів між Україною і Російською Федерацією та поліпшення економічної й гуманітарної ситуації в регіоні».

Оголошення «дня тиші» вони визнали питанням першорядної важливості.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG