Доступність посилання

ТОП новини

США: Палата представників теж схвалила законопроект на підтримку України


©Shutterstock
©Shutterstock

Палата представників Конгресу США пізно ввечері за місцевим часом у четвер теж схвалила законопроект про значну підтримку України, відомий як «Акт підтримки свободи в Україні – 2014».

Законопроект був ухвалений без заперечень. Це сталося через кілька годин по тому, як аналогічний документ схвалив і Сенат.

Обидва законопроекти, дуже близького змісту, передбачають, зокрема, накладення нових санкцій на Росію і надання Україні значної допомоги, зокрема, у вигляді оборонних озброєнь.

Крім того, обидва законопроекти передбачають надання Україні, а також Грузії і Молдові, статусу «головного союзника США, не члена НАТО». (Уточнення: як з’ясувалося пізніше, в перебігу розгляду цей пункт зняли, і в остаточному тексті законопроектів його вже немає – ред.)

Обидві палати Конгресу ухвалили законопроекти в останні дні своєї роботи в нинішньому складі.

Для набуття чинності законом його зведений текст із обох законопроектів має підписати президент США.

Раніше в четвер Барак Обама виступив із критикою прагнення Конгресу домогтися нових санкцій проти Росії. Він попередив, що це може бути контрпродуктивним і стратегічно помилковим: такі заклики можуть підірвати єдність США і Європи, для якої економічні наслідки цих санкцій значно більші, ніж для Вашингтона, і тим самим допомогти президентові Росії Володимирові Путіну, який прагне розколоти міжнародні зусилля з метою стримати його.

За словами Обами, думка про те, що дедалі більше нарощування санкцій якимсь чином змусить Путіна змінити позицію, помилкова. Обама наголосив, що вже чинні нині санкції дуже успішні саме через те, що США постійно домагалися не мати в них великих розбіжностей із європейцями.

Тому, сказав Обама, до стратегічної зміни Путіна може змусити тільки те, що він визнає, що Європа і США залишаться разом: «Коли в Росії побачать, що розколин у коаліції немає, то з часом там почнуть говорити, що втрати їхньої економіки переважають отримані стратегічні переваги».

XS
SM
MD
LG