Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко розкритикував Індію через приїзд із Путіним «прем’єра» Криму


Порошенко розкритикував Індію через приїзд «голови» Криму
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Що означає візит так званого «прем’єра» Криму Сергія Аксьонова до Індії разом з офіційною російською делегацією на чолі з президентом Росії Володимиром Путіним. Сполучені Штати Америки висловили занепокоєння цим візитом, а український президент Петро Порошенко розкритикував Індію і сказав, що це «не допомагає» і «не захищає» Аксьонова. На думку ж експертів, перед приїздом Аксьонова індійські дипломати просто не звернули уваги на його прізвище.

Сергій Аксьонов, який називає себе «прем’єром» Криму, прибув на переговори в Індію разом із президентом Росії Володимиром Путіним. При цьому російські та індійські чиновники наголосили, що Аксьонов не є членом офіційної російської делегації.

Сергій Аксьонов у Нью-Делі. Індія. 11 грудня 2014 року
Сергій Аксьонов у Нью-Делі. Індія. 11 грудня 2014 року

У той час, як Володимир Путін зустрічався у четвер з індійським прем’єр-міністром Нарендрою Моді, Сергій Аксьонов зустрівся з групою тамтешніх бізнесменів і підписав меморандум про взаєморозуміння з організацією «Індійсько-кримське партнерство».

«Цей документ сприятиме довготерміновій співпраці у широкому спектрі галузей – від машинобудування, фармацевтики, сільського господарства та туризму до інформаційних технологій», – цитують Аксьонова «РИА Новости».

У ролі кого Аксьонов з’їздив в Індію?

Після підписання угоди з бізнесменами, Сергій Аксьонов заявив журналістам, що його візит мав «приватний характер» і він не брав участі в офіційних церемоніях. Але окремо від цього він говорив, що прибув до цієї країни «як член делегації, яку очолював президент Росії Володимир Путін».

Представники офіційної російської делегації відмовилися коментувати інформацію щодо приїзду Сергія Аксьонова.

За інформацією українського МЗС, Аксьонов входив до складу офіційної російської делегації під час візиту президента Росії Володимира Путіна до Індії. Але, за словами речника українського дипломатичного відомства Євгена Перебийноса, документи, які Аксьонов підписав в Індії, не є офіційними.

Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) та прем'єр міністр Індії Нарендра Моді. Нью-Делі. 11 грудня 2014 року
Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) та прем'єр міністр Індії Нарендра Моді. Нью-Делі. 11 грудня 2014 року

Аксьонов матиме кримінальне майбутнє – Порошенко

Тим часом президент України Петро Порошенко, перебуваючи у Сіднеї, заявив, що, запрошуючи лідера кримських сепаратистів Сергія Аксьонова, Індія ставить на перше місце гроші.

«Позиція Індії не допомагає і не захищає пана Аксьонова. Він є злочинцем, це дуже просто. Він має кримінальне минуле і, безсумнівно, кримінальне майбутнє», – зазначив Порошенко.

Свою реакцію на візит Сергія Аксьонова до Індії у складі російської делегації висловили і США.

«Ми занепокоєні, що до делегації, яка супроводжувала президента Росії Володимира Путіна, входив Сергій Аксьонов (він називає себе «прем’єром» Криму). Міністр закордонних справ Індії сказав, що їм офіційно не повідомили про його візит, або ж про те, що він входитиме до російської делегації. Ми хочемо подальших пояснень щодо цього», – сказала речниця Державного департаменту США Джен Сакі.

Підстава Путіна чи неуважність індійських дипломатів?

Ігор Семиволос
Ігор Семиволос

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос також припускає, що перед приїздом Аксьонова керівництво Індії просто не звернуло увагу на те, ким він є. Хоча він не виключає, що Володимир Путін зробив це обдумано.

«Можна розглядати, що це спеціальна підстава, яку зробив Путін, що він підклав таку свиню індійському дипломатичному протоколу і таким чином практично викликав певний скандал, або ж це просто неуважність індійських чиновників, це є більш ймовірним, що вони просто не звернули увагу на це прізвище», – вважає Семиволос.

Індія не приєдналася до санкцій Заходу проти Росії. Весною під час голосування на Генеральній асамблеї ООН резолюції із засудженням анексії Криму Індія утрималася.

Оглядачі зазначають, що візит Аксьонова може зіпсувати атмосферу перед приїздом до Індії президента США Барака Обами, який запланований на січень наступного року.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG