Доступність посилання

ТОП новини

Обороноздатність України і відновлення економіки – головні завдання


Українські військовослужбовці стоять біля танків після отримання нової техніки. Чугуїв. Харківська область. 6 грудня 2014 року
Українські військовослужбовці стоять біля танків після отримання нової техніки. Чугуїв. Харківська область. 6 грудня 2014 року

Київ – Україна посилюватиме армію, спростить умови для інвесторів, підвищить ціни на енергоносії, але субсидує малозабезпечених – ці та інші тези озвучили у п’ятницю українські міністри, відповідаючи на запитання у парламенті. В кулуарах депутати зауважують, що чи не найважчим завданням нинішньої влади буде збереження системи соціального захисту, але додають, що в разі подолання корупції, кошти на це гарантовано будуть.

Степан Полторак
Степан Полторак

Міністерство оборони планує розгорнути додаткові військові формування на східних кордонах держави і посилити присутність українських військовослужбовців уздовж південного й південно-західного кордонів України. Про це заявив міністр оборони Степан Полторак, відповідаючи у Верховній Раді на запитання депутатів із Одещини про те, чи є ризик передислокації місцевих військових частин ближче до зони АТО.

Загрози в нас є не лише на сході, а й на півдні. І там групи військ треба збільшувати
Степан Полторак

«Загрози в нас є не лише на сході, а й на півдні. І там групи військ треба не скорочувати, а збільшувати. Відповідні речі відпрацьовуються», – заявив міністр. І додав: «Я думаю, що там буде не батальйон, а значно більше. Тому що в нас є там загрози з боку Придністров’я і з півдня. Ми чітко цей процес знаємо!»

Водночас, за словами Степана Полторака, на сході України планується передислокація сил і розгортання нових частин. Міністр оборони також зауважив на запитання депутатів, що системи сучасного зв’язку, яких наразі в армії недостатньо, профінансують окремою статтею з державного бюджету наступного року.

Проблеми з бюджетом та падінням ВВП може вирішити енергоощадність?

Утім, не менш активно, ніж військову справу, депутати й міністри обговорювали питання відновлення економіки, енергетичну безпеку та збереження соціальних стандартів для незаможних українців. Так, віце-прем’єр-міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко заявив, що одна з ключових причин економічної кризи та дотаційності українського бюджету – відсутність економії енергоресурсів.

Якщо ми не запровадимо енергозбереження, то більшість продукції України буде просто неконкурентоздатною
Геннадій Зубко

«Порівняйте: Польща, з меншим населенням, ніж Україна, має втричі більший ВВП, і при цьому споживає втричі менше природного газу. Тому, якщо ми не запровадимо енергозбереження, то не допоможуть ні міжнародні донори, ні реверс газу: більшість продукції України буде просто неконкурентоздатною», – пояснює віце-прем’єр.

Василь Демчишин
Василь Демчишин

Натомість міністр енергетики Василь Демчишин, визнаючи, що українській енергетиці бракує вугілля через бойові дії, закликав оптимізувати вугільну галузь. За його словами, держава має вкладати кошти лише у перспективні шахти (на підконтрольній українській владі території), а решту вугілля – купувати, адже на світових ринках воно вдвічі дешевше за українське. До того ж, за словами Демчишина, за останній рік вугільна галузь отримала немотивованих дотацій більш ніж на 100 мільярдів гривень.

Павло Розенко
Павло Розенко

Зі свого боку, міністр соціальної політики Павло Розенко визнав, що дорогі енергоносії зробили підвищення тарифів для населення неминучим, адже в іншому разі, державі знову доведеться покривати дефіцит НАК «Нафтогаз України», ставлячи під сумнів виконання державного бюджету. Але, запевнив Розенко, підвищення відбудеться лише одночасно з тим, як набуде чинності урядовий закон про субсидії на комунальні платежі для малозабезпечених.

Попри фінансову кризу та падіння економіки, Україна має всі можливості, щоб зберегти нинішній рівень соціального забезпечення, заявив після «години запитань до уряду» в коментарі Радіо Свобода депутат від «Блоку Петра Порошенка» Валерій Пацкан.

Валерій Пацкан, народний депутат України, член партії «УДАР»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00


«У нас – фаховий міністр соціальної політики (Павло Розенко – ред.), і я не думаю, що він зацікавлений у «відкатах» чи тіньових схемах. Гадаю, він запропонує дієві механізми для збереження соціальних гарантій. Щоб ми не отримали соціального вибуху. Адже соціальна політика – це те, що тримає градус напруги в нашому суспільстві».

Валерій Пацкан упевнений, що в умовах дефіциту бюджетних коштів Україна має достатній ресурс для соціальних виплат. «Просто треба менше красти», –підсумував він.

Яценюк: Через Росію Україна втратила 20% економіки. Захід допоможе
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00


Днем раніше прем’єр Арсеній Яценюк заявив, що в наступному році доведеться скорочувати бюджетні витрати, і що упродовж року йтиметься не так про розвиток, як про виживання.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG