Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: у другій частині «гумконвою» з Росії теж були вантажівки й бензовози


Озброєний прихильник угруповання «ДНР» спостерігає за проходженням «конвою», Макіївка, Донецька область, Україна, 12 грудня 2014 року
Озброєний прихильник угруповання «ДНР» спостерігає за проходженням «конвою», Макіївка, Донецька область, Україна, 12 грудня 2014 року

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні повідомила в неділю, що її спостерігачі були присутні при введенні в Україну частини дев’ятого російського «гуманітарного конвою» в українському пункті пропуску «Успенка», захопленому сепаратистами (з російського боку з ним межує пункт пропуску «Матвеєв Курган»).

За повідомленням, ця частина конвою, що пройшов у п’ятницю, складалася з 50 вантажівок, із яких 20 були паливні цистерни, і ще п’яти цивільних авт, серед яких була «швидка допомога».

Всі машини були з номерними знаками Росії, їхні водії були в синіх одностроях Міністерства надзвичайних ситуацій Росії, мовиться в повідомленні.

Спостерігачі ОБСЄ також були присутні при розвантаженні десяти з цих вантажівок із м’ясними й рибними консервами і цукром на одному зі складів у Макіївці біля Донецька. Після того вони відвідали інший склад у Макіївці, куди прибули ще 18 вантажівок із різноманітним обладнанням і запчастинами для ремонту електрокабелів, а також із деталями для електрогенераторів.

Крім того, мовиться в повідомленні, спостерігачі ОБСЄ також зафіксували у п’ятницю ще 56 вантажівок і 19 паливних автоцистерн із іншої частини того «гумконвою», які їхали з Краснодона до Луганська. На околиці Луганська цей конвой розділився на три частини. Спостерігачі ОБСЄ супроводжували одну з них до місця призначення – заводу на Лутугинській вулиці в Луганську. Що було в цих машинах, не повідомлено.

У суботу інша місія ОБСЄ – Спостережна місія на російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» у Ростовській області – повідомляла про проїзд цієї луганської частини «гумконвою». На російському пункті пропуску «Донецьк» (із українського боку це захоплене сепаратистами «Ізварине») до України ввели у п’ятницю загалом 83 машини, з яких 58 були вантажівки і 19 паливні автоцистерни.

Україна наголошує, що Росія введенням таких «гуманітарних конвоїв» без згоди і дозволу української сторони грубо порушує українське і міжнародне законодавство. Україна і Міжнародний комітет Червоного Хреста відмовляються приймати чи супроводжувати ці «гуманітарні конвої», бо Росія не подає детального переліку вантажів або повідомляє про вантажі, які не можуть бути визнані гуманітарними.

XS
SM
MD
LG