Доступність посилання

ТОП новини

У кримінальній справі щодо вугілля із ПАР зацікавлене російське лобі?


Київ – Україні вигідне південноафриканське вугілля, яке є дешевшим за російське та донецьке, і українські електростанції можуть на ньому працювати, хоча воно й відрізняється від місцевого, заявляють представники «Укрінтеренерго» в суді щодо законності постачання вугілля з Південно-Африканської Республіки. Подібної думки дотримуються й експерти. Водночас у Генпрокуратурі доводять, що з ПАР привезли інше вугілля, ніж вказано в документах, відтак ціна на нього може бути завищеною.

Вугілля, яке компанія «Укрінтеренерго» завозила з Південно-Африканської Республіки, не відповідає сертифікатам та встановленим зразкам, заявив журналістам, посилаючись на висновки судової експертизи, представник Генеральної прокуратури у справі щодо зловживань з імпортним вугіллям Максим Добривечір.

«В експертизі зазначено, що вугілля, придбане за контрактом (із постачальниками з ПАР) не відповідало показникам, які вказані у супровідній документації. Підозрюваний (директор «Укрінтеренерго» Володимир Зіневич) повинен був під час укладання контракту перевірити якість цього вугілля в українських експертних установах», – зазначив Добривечір.

Раніше генеральний прокурор України Віталій Ярема наголошував, що вугілля, завезене із Південно-Африканської республіки – неякісне, і що воно «не горить» в енергоблоках українських теплоелектростанцій.

Адвокат: ніяке імпортне вугілля не підходить ідеально, але це альтернатива

Водночас директор «Укрінтеренерго» Володимир Зіневич заявив, що досі не бачив експертного висновку, на підставі якого його звинуватили і взяли під варту, відтак апеляційний суд на один день відклав розгляд його справи. Водночас захисники Зіневича, якого прокуратура звинувачує у махінаціях з вугіллям, запевняють, що ціна на нього була реальною, і що воно успішно використовується на українських електростанціях. Зокрема таку позицію висловив адвокат Віктор Петруненко.

«Електростанції створювалися під окремі види донецького вугілля. Висновок експерта з вугільної промисловості говорить, як використовується непрофільне вугілля: або з додаванням мазуту, або з іншими сортами вугілля. Воно успішно використовується. Прикро, що в експертизі від прокуратури немає висновків фахівців вугільної галузі. Те, що це паливо не є профільним – всім відомо. Це вугілля закуповували у складних умовах, щоб покрити дефіцит палива на електростанціях, саме тому, що його можна використовувати!» – наголошує адвокат.

Віктор Петруненко пояснив і причину, через яку африканське вугілля для України подорожчало під час доставки. За його словами, початкова ціна цього палива становила 80 доларів за тонну, і передбачала доставку в українські порти. Але потім угоду доповнили: постачальник мав доставити вугілля до ТЕС, і тоді ціна зросла до 105-109 доларів за тонну, залежно від того, до якої саме електростанції його повезуть. Вугілля, яке видобувають в Україні, обходиться приблизно удвічі дорожче.

Працівники Трипільської та Зміївської ТЕС днями заявили, що південноафриканське вугілля, яке вони отримали, чудово горить, і що більшу його частину вже використали.

Зі свого боку, працівники «Укрінтеренерго» заявили після суду не для запису, що мають намір виконати контракт із ПАР щодо імпорту вугілля, якщо матимуть змогу заплатити за нього.

Вадим Улида
Вадим Улида

Південноафриканське вугілля, контракт на постачання якого уклали в серпні, мало диверсифікувати надходження палива на українські теплоелектростанції, які раніше послуговувалися лише українським та російським вугіллям, заявив Радіо Свобода колишній заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Вадим Улида. Він визнає, що вугілля з ПАР не ідеально підходить для українських електростанцій, які проектувалися під сировину з Донбасу, але наголошує, що його можна використовувати без модернізації потужностей.

«Я не можу зараз говорити, чи воно підходить, чи не підходить. Тому що воно горить! Будь-яке вугілля, яке зараз заходить по імпорту, це є непроектне паливо. Тому що електростанції проектувалися під наше українське вугілля, під конкретні розрізи, під конкретні шахти. Будь-яке вугілля, яке завозиться по імпорту, не є проектним. І його спалювати треба за відповідною технологією. Тобто є шихтування вугілля, є змішування різних марок вугілля за калорійністю, по летючими (речовинами), за попелом для того, щоб підібрати щось схоже на проектне паливо, і його спалювати, – пояснює експерт. – Завдяки цьому вугіллю у листопаді фактично ми зупинили спрацювання складів, електростанції працюють. Я знаю, що зараз приватні компанії, ДТЕК, теж везуть вугілля з Південної Африки, з Австралії», – зазначає Удида.

За його словами, на багатьох українських теплових електростанціях запас вугілля – лише на декілька днів, вони працюють «із коліс», за рахунок того ресурсу, який щойно привезли. А це зменшує енергетичну безпеку держави, і призводить до технологічних відключень електроенергії, наголошує експерт.

Наразі більшість вугілля, яку Україна імпортує, надходить з Росії. Так, із Російської Федерації законтрактовано близько 3 мільйонів тонн, з ПАР – півмільйона, однак цю цифру сторони мали намір збільшити, заявили Радіо Свобода в «Укрінтеренерго». Адвокати цієї компанії впевнені, що нинішнє співвідношення на користь російського вугілля шкодить диверсифікації в українській енергетиці. Водночас вони наразі не мають доказів того, що в кримінальній справі щодо африканського вугілля зацікавлене російське лобі.

11.12.2014
Як Україні пережити зиму без вугілля Росії?

Щоб пережити зиму, Україні бракує для опалення 1,5 мільйона тонн вугілля – екс-заступник міністра енергетики далі
08.12.2014
Україні не потрібно більше ніж 4 мільярди кубів російського газу – експерт

Україна має отримати перші поставки російського газу 10-11 грудня далі
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG