Доступність посилання

ТОП новини

США і правозахисники закликають Росію захищати активістів у Чечні


Грозненський відділок Комітету проти тортур, 15 грудня 2014 року
Грозненський відділок Комітету проти тортур, 15 грудня 2014 року

Державний департамент США закликав у понеділок владу Росії домогтися гарантій безпеки всіх правозахисників у Чечні й деінде в Росії.

Таким чином Сполучені Штати приєдналися до закликів правозахисників, занепокоєних подіями в цій республіці на Північному Кавказі.

Раніше в понеділок правозахисні організації Human Rights Watch і Amnesty International закликали владу Росії вжити заходів, щоб покласти край кампанії переслідувань правозахисників у Чечні й надати їм захист.

Заклики пролунали по тому, як наприкінці минулого тижня у столиці Чечні Грозному спалили будинок міського відділку Комітету проти тортур, а двох його працівників на кілька годин затримали в поліції, конфіскувавши в них комп’ютери й мобільні телефони.

Голова Чечні Рамзан Кадиров, відомий своїм підлабузництвом щодо Кремля, натякав, що керівник комітету Ігор Каляпін нібито допомагав фінансувати напад ісламістів на Грозний 4 грудня, внаслідок якого, за офіційними даними, загинули 14 працівників поліції.

Каляпін перед тим розкритикував Кадирова за його заяви, що родичів ісламістів-нападників будуть депортовувати з Чечні, а їхні будинки зносити. Після тих заяв кілька будинків родичів нападників у Чечні спалили.

XS
SM
MD
LG