Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк у Брюсселі: Путін прорахувався і вже розплачується


Яценюк: санкції проти Росії ефективно діють
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Брюссель – Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у вівторок у Брюсселі навів докази того, що Росія воює не лише з Україною, а й із ЄС, США та порядком, що встановився у світі. Він розповів про своє бачення ситуації в Україні та боротьби з викликами, пов’язаними із російською агресією. Зростання й стабілізація в Україні можуть настати в 2016-му, а корупція на макрорівні вже подолана, переконаний голова уряду.

Протягом брюссельських консультацій представників українського уряду, Києву дали чітко зрозуміти: подальша підтримка України, зокрема, фінансова, можлива тільки за умови прискорення реформ.

Арсеній Яценюк у Брюсселі. 15 грудня 2014 року
Арсеній Яценюк у Брюсселі. 15 грудня 2014 року

Голова уряду Арсеній Яценюк, у відповідь на ці вимоги, висловлював переконання, що знає, як реформувати країну та подолати нинішні проблеми. Однак, він відверто заявляє, що без сторонньої допомоги це зробити неможливо.

«Перед нами постала низка надзвичайних викликів. Перший – безпековий, через російську агресію. Інший виклик – економічний – пов’язаний із попереднім», – зазначає прем’єр.

«Ми очікуємо падіння ВВП України на 7 відсотків. Двадцять відсотків економіки ми втратили через анексію Криму та агресію на Донбасі. Але ми знаємо, як цьому протидіяти, однак, нам слід робити це разом із нашими європейськими партнерами та країнами «Великої сімки». Треба пережити дуже складний 2015 рік та досягти зростання й стабілізації у 2016-му», – каже Яценюк, водночас наголошуючи, що головна перешкода у втіленні цих планів – Росія, яку слід будь-якими способами зупинити.

Одним із таких способів є посилення економічних санкцій, бо військова реакція з боку Заходу на дії Росії виключається. Протягом українсько-європейських зустрічей прем’єр-міністр Яценюк зауважив, що санкції проти Росії, зокрема у сфері енергетики, вже є дієвими й ефективними.

Нам не можна програти, бо успіх України – це загальний успіх – Яценюк

Керівник Кабміну у Брюсселі висловив переконання: в Україні покінчено із корупцією на макрорівні завдяки найсуворішому антикорупційному законодавству, яке було ухвалене два місяці тому.Проте на мікрорівні у сенсі викорінення корупції роботи ще є дуже багато.

«Захід робить усе можливе для деескалації конфлікту та для того, щоб Росія поплатилася за свою поведінку, – каже голова уряду. – Ми ж маємо ще більше діяти разом, адже український успіх – це наш спільний успіх із ЄС, США та успіх всієї «європейської ідеї». Це буде найкращим сценарієм для всіх, тому нам не можна програти».

А санкції проти Росії вже діють, скажімо, у сфері енергетики: сорок «баксів» за барель – це лунає непогано. Це ще й добре для європейської та української економік
Арсеній Яценюк

«А санкції проти Росії вже діють, скажімо, у сфері енергетики: сорок «баксів» за барель – це лунає непогано. До того ж, це ще й добре для європейської та української економік, бо ми платимо менше за газ і нафту», – пояснює Яценюк і додає, що падіння світових цін на нафту є позитивною тенденцією для всіх економік, так само і для України та держав Євросоюзу.

Глава уряду переконаний, що лідер Росії прорахувався, гадаючи, що він зуміє посіяти розбрат у ЄС. «Росія вже розплачується: подивіться на рубль, який стрімко дешевіє, на ціни нафту, на інфляцію в Росії та її обмежений доступ до фінансових ринків», – каже Яценюк.

Розміщення ядерної зброї Росії на територію України неприпустиме – прем’єр

Коментуючи наміри Росії розмістити ядерний арсенал на Кримському півострові, голова уряду називає це викликом для всього світу, на який світ має відреагувати.

Відреагувати треба всіма засобами, щоб не дозволити Росії розміщувати ядерну зброю на українській території, адже Крим – це територія України
Арсеній Яценюк

«Відреагувати треба всіма засобами і методами, щоб не дозволити Росії розміщувати ядерну зброю на українській території, адже Крим – це територія України», – заявив керівник Кабміну.

У цьому контексті він нагадав, що 1994 року Україна відмовилася від свого одного з найбільшого у світі ядерного арсеналу, підписавши «сумнозвісний Будапештський меморандум». З огляду на це прем’єр-міністр наголошує, що питання розміщення ядерної зброї у Криму – це ще одна ознака того, що конфлікт відбувається не лише між Україною і Росією.

«Від російського президента, від Росії загалом залежить, хочуть вони миру чи війни, – вважає Арсеній Яценюк. – Причому, війни не лише в Україні, бо Україна для Росії це поле бою, де точиться війна із Заходом, ЄС, країнами НАТО та з усім міжнародним правом та порядком».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG