Доступність посилання

ТОП новини

Обама підпише закон про підтримку України і санкції проти Росії – Білий дім


Президент США Барак Обама підпише ухвалений Конгресом закон про накладення нових санкцій проти Росії і збільшення підтримки України, повідомив сьогодні речник Білого дому Джош Ернест.

Обама й далі має певні сумніви щодо цього закону, але його текст надає президентові достатню гнучкість для того, щоб проводити свою стратегію, додав речник.

За його словами, він очікує, що закон буде підписаний до кінця тижня.

У Конгресі і республіканці, і демократи, зокрема, спікер Палати представників Конгресу Джон Бейнер, закликали президента підписати цей закон, що передбачає і допомогу Україні, і нові санкції проти Росії.

І представники Білого дому, і сам Барак Обама багато разів наголошували останніми днями, що запроваджувати нові санкції США проти Росії односторонньо, без узгодження з Європейським союзом, неприпустимо, бо це зруйнувало б наявну коаліцію США і ЄС у цьому питанні і стало б перемогою для президента Росії Володимира Путіна, який намагається розколоти трансатлантичну єдність.

Також в адміністрації президента давали знати, що не мають наміру передавати Україні озброєння смертельної дії, обмежуючись тільки засобами захисту.

Ухвалений Конгресом закон передбачає, з одного боку, що президент США має право (але не зобов’язаний) надавати допомогу Україні оборонними озброєннями, такими, як, наприклад, протитанкова чи бронебійна зброя або протиартилерійські радари, безпілотні розвідувальні апарати, системи захищеного зв’язку тощо, а також військовим навчанням.

Передбачено також розширити невійськову допомогу Україні – на облаштування вимушених переселенців, на переорієнтацію експорту оборонних підприємств із Росії на інші ринки, – а також надати Україні термінову допомогу в галузі енергетики за нинішніх умов нестачі палива і електроенергії, серед того й для зменшення залежності України від імпорту енергоносіїв.

Із іншого боку, документ вимагає від президента накласти санкції проти головного російського експортера військових товарів, компанії «Рособоронекспорт».

Крім того, він також надає президентові право (але не вимагає) запроваджувати санкції проти російського енергетичного сектора, зокрема, проти «Газпрому», якщо ця компанія перекриє газ країнам НАТО, Україні, Грузії чи Молдові.

Передбачене і право президента накладати санкції проти іноземних фінансових інституцій, які фінансуватимуть ті російські компанії й сектори економіки, щодо яких США накладуть свої санкції.

Для набуття чинності закон має підписати президент.

XS
SM
MD
LG