Доступність посилання

ТОП новини

Росія: обвал рубля і силкування Центробанку його втримати


Російський рубль продовжує падати. Дії Центрального банку Росії щодо підвищення відсоткової ставки до 17% річних дещо втихомирили ситуацію. Але, за оцінками деяких фахівців, це матиме дуже короткочасний ефект і падіння російської валюти продовжиться.

Центральний банк Росії з 16 грудня підвищив ключову процентну ставку – з 10,5 до 17 відсотків річних. Повідомлення банку про це було опубліковано у ніч на вівторок.

«Рада директорів Банку Росії ухвалила рішення підвищити з 16 грудня 2014 ключову ставку до 17 відсотків річних. Це рішення обумовлене необхідністю обмежити значно збільшені останнім часом девальваційні та інфляційні ризики», – мовиться у повідомленні Центрального банку Росії, розміщеному на його офіційному сайті.

Із початку цього року російський Центробанк підвищував ключову ставку вже шість разів – із 5,5%, яка була на початку січня. При цьому востаннє процентна ставка була підвищена минулого четверга, 11 грудня, з 9,5 до 10,5% річних.

Втім, всі зусилля Центрального банку стабілізувати внутрішній валютний ринок значних результатів поки не принесли. У вівторок у Росії євро опустився до 90 рублів після зростання вище ніж 100 рублів, долар відступив від максимуму до 72,6 рубля на торгах Московської біржі. Зранку ж вівторка курс євро піднявся до 100,74 рубля, а долара – до рівня 80,1 рубля. Напередодні, у понеділок, російська валюта впала відразу на 5,22 рубля. Рубль встановив рекорд одноденного падіння з 1999 року.

«Радикальний захід» Центробанку

Голова комітету Держдуми Росії з бюджету та податків Андрій Макаров називає дії Центробанку правильними.

Центральний банк пішов на ухвалення таких заходів. Це дуже сильний та відповідальний крок і дуже нелегкий
Андрій Макаров

«Необхідні радикальні заходи. І Центральний банк пішов на ухвалення таких заходів. Це дуже сильний та відповідальний крок і дуже нелегкий. У цій ситуації необхідно підтримати Центробанк, який виявив мужність, ухваливши такий крок», – заявив Макаров.

Багато ж хто скептично оцінює ініціативу Центробанку Росії щодо підвищення відсоткових ставок.

У Центробанку є реальні заходи, щоб наводити лад, але він ними не користується
Сергій Миронов

«Поки що я не бачу зрозумілих і ефективних заходів, які б Центробанк ухвалював і застосовував для стабілізації курсу рубля. Ми вважаємо, що у Центробанку є реальні заходи, щоб наводити лад, але він ними не користується», – каже депутат Держдуми, голова партії «Справедлива Росія» Сергій Миронов.

Нємцов: курс долара і євро – вирок путінізму

Критикує рішення Центробанку і колишній віце-прем’єр російського уряду, наразі депутат Ярославської обласної думи Борис Нємцов.

Центробанк увімкнув друкарський верстат, щоб допомогти бізнесу Сечина-Путіна, і видав «Роснєфті» 625 мільярдів новонадрукованих рублів
Борис Нємцов

«Нічне підвищення ставки Центробанку до 17% – реакція на чорний понеділок і крах рубля. Причина краху добре відома: Центробанк увімкнув друкарський верстат, щоб допомогти бізнесу Сечина-Путіна, і видав «Роснєфті» 625 мільярдів новонадрукованих рублів. Гроші відразу опинилися на валютному ринку і обвалили курс. Зараз ринок злегка заспокоївся, але це ненадовго», – написав Нємцов на своїй сторінці у Facebook.

Кримнашісти і прихильники війни з Україною повинні визнати, що вони наблизили крах економіки і фінансової системи Росії
Борис Нємцов

«Сьогоднішній курс долара і євро – вирок путінізму. Кримнашісти і прихильники війни з Україною повинні визнати, що своєю підтримкою параноїка, брехуна і злодія вони наблизили крах економіки і фінансової системи Росії», – додав Борис Нємцов.


Колишній міністр фінансів Росії Олексій Кудрін, у свою чергу, вважає правильними дії Центрального банку Росії. Однак він зазначає, що головна проблема зараз у тому, що ринок не довіряє владі.

Рішення Центробанку щодо підвищення ставки до 17% у нинішніх умовах вимушене, але правильне
Олексій Кудрін

«Рішення Центробанку щодо підвищення ставки до 17% у нинішніх умовах вимушене, але правильне. За цим заходом повинні йти рішення уряду щодо підвищення довіри інвесторів до російської економіки», – написав Кудрін на своїй сторінці у Twitter.


Росіяни мають навчитися жити у рубльовій зоні – голова Центробанку

Голова російського Центробанку Ельвіра Набіулліна пояснює причини падіння курсу рубля зниженням цін на нафту та позбавленням можливості російським компаніям та банкам брати кредити за кордоном.

Ми дійсно маємо навчитися жити в рубльовій зоні, покладатися на власні джерела фінансування
Ельвіра Набіулліна

«Ми дійсно маємо навчитися жити в рубльовій зоні, покладатися на власні джерела фінансування, готувати проекти у рубльових співвідношеннях і дати шанси для заміщення імпорту. Це дуже важливо. Для того, щоб ніші, які звільняються у результаті дорогих імпортних товарів, займали російські виробники, які здатні виробляти конкурентоздатні і доступні за цінами російські товари», – наголошує Набіулліна.

Чи турбує москвичів доля їхніх заощаджень? (Опитування)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00


Керрі про санкції: ми не хочемо завдати шкоди громадянам Росії

Джон Керрі
Джон Керрі

Причиною обвалу рубля також називають санкції, запроваджені країнами Заходу щодо Росії через анексію Криму і підтримку проросійських бойовиків на сході України. Державний секретар США Джон Керрі заявив у вівторок, що побачив останніми днями ознаки «конструктивних кроків» Росії щодо України. Але, виступаючи на прес-конференції в Лондоні, він не уточнив, що саме мав на увазі. Керрі лише висловив сподівання, що такий поступ триватиме й далі.

Керрі повторив, що санкції Заходу проти Росії були запроваджені для того, щоб змусити Москву припинити втручання в Україні. За його словами, майбутнє цих санкцій залежить від вибору, який зробить президент Росії Володимир Путін. Захід не має на меті завдати шкоди народові Росії, наголосив Керрі.

Ніщо з того, що ми робимо, не спрямовано проти людей
Джон Керрі

«Ми не хочемо завдати шкоди громадянам Росії. Це не є метою. Ніщо з того, що ми робимо, не спрямовано проти людей. Звісно, вони втягнуті у вибір, який зробила їхня влада і це має наслідки. Ми це розуміємо», – сказав Керрі.

На початку року курс російської валюти становив 32,5 рублі за долар.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG