Доступність посилання

ТОП новини

Франція: газета пише, що російські моряки залишать «Містраль»


Російські моряки на березі біля «Містраля» в Сен-Назері, фото 25 листопада 2014 року
Російські моряки на березі біля «Містраля» в Сен-Назері, фото 25 листопада 2014 року

Французьке інтернет-видання Ouest-France написало у вівторок, що 400 російських моряків, які від кінця червня перебувають у Франції, сподіваючись відплисти на новому кораблі класу «Містраль», вирушать на новорічні свята додому без цього корабля.

Видання пише, що, за його інформацією, російські моряки до 25 грудня відбудуть на навчальному кораблі «Смольний», на якому вони й прибули до міста Сен-Назер, де будують «Містралі».

Їхнє навчання у Франції щодо того, як поводитися з новозбудованим кораблем, по суті завершене, мовиться в короткій статті.

Підтверджень чи заперечень цієї інформації на цей час іще немає. У ніч на середу її без коментарів передрукувало на своєму сайті офіційне видання уряду Росії «Російська газета».

Перший із двох «Містралів», які у Франції будують для Росії, вже готовий для передачі, що мала відбутися ще в жовтні, але саму передачу зупинили через дії Росії проти України. Президент Франції Франсуа Олланд наприкінці минулого місяця остаточно зупинив видачу експортної ліцензії на ці кораблі на невизначений термін, «до наступного повідомлення», через те, що ситуація на сході України «все ще не дозволяє» здійснити передачу першого корабля. На початку цього місяця міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан припустив, що ці кораблі взагалі ніколи не будуть передані Росії.

У Франції заявляють, що умовами передачі має бути повне виконання Росією Мінських домовленостей щодо врегулювання ситуації на сході України.

У Росії, де вже багато разів погрожували Франції «серйозними наслідками» в разі, якщо Париж не передасть корабель найближчим часом, натомість почали говорити, що ці кораблі не так уже й потрібні Москві, і краще було б отримати назад гроші.

Сума контракту на будівництво двох таких кораблів для Росії становить 1 мільярд 120 мільйонів євро.

Ударні десантні вертольотоносці класу «Містраль», чи, за французькою класифікацією, командно-штурмові кораблі здатні нести 16 вертольотів, 4 десантні судна, 40 танків або до 70 бойових машин, із яких 13 танків, а також 450 бійців. Крім того, на кораблі є шпиталь майже на 60 місць. Можливість передачі Росії таких кораблів викликає великі застереження, в першу чергу в сусідів Росії, членів ЄС і НАТО – Польщі і трьох країн Балтії, а також у США.

XS
SM
MD
LG