Доступність посилання

ТОП новини

Європа може відвернутись від України – експерт


Київ – Про фінансову допомогу Європи можна буде забути, якщо Україна так і не стане на шлях реформ. Тоді держава опиниться на одинці з ворогом – Росією. Таку думку висловила політолог Леся Яхно після зустрічі Петра Порошенка і Федеріки Моґеріні, яка у вівторок, 16 грудня відбулась у Києві. Утім, президент України запевнив, що реформи не змусять себе довго чекати і анонсував зрушення вже наступного тижня.

Зустріч Петра Порошенка та Федеріки Моґеріні в столиці України це лише одна з низки подій, які заплановані в рамкахсвоєрідного «тижня України в ЄС», як його вже встигли охрестити журналісти через значну кількість двосторонніх зустрічей, що відбуваються в Україні, та Брюсселі.

В першу чергу йдеться про перше засідання Ради асоціації Україна-ЄС, деукраїнську делегацію очолював прем’єр Яценюк. Тематика розмов у столицях Євросоюзу та України видалась доволі схожою – це конфлікт на Донбасі, фінансова допомога та реформи.

Не маю жодного сумніву, що саме таким шляхом – реформуванням, ми можемо позбавитись радянського тягаря, зміцнити державу і вистояти в цій складній ситуації
Петро Порошенко

«Ми рішуче налаштовані на докорінні якісні зміни в державі. Я не маю жодного сумніву, що саме таким шляхом – реформуванням, ми можемо позбавитись радянського тягаря, зміцнити державу і вистояти в цій складній ситуації», – заявив Петро Порошенко.

Єврочиновники дали зрозуміти, що без реформ допомоги не буде

Порошенко також висловив сподівання, що парламент розгляне перші новаторські законопроекти вже найближчого засідання, призначеного на 23 грудня. Про які саме галузі йдеться президент не уточнив, однак повідомив, що з Моґеріні обговорював судову реформу та питання децентралізації.

Також Петро Порошенко подякував європейцям за готовність надавати фінансову допомогу. Раніше, 16 грудня, президент телефоном спілкувався з головою Європейської Ради Дональдом Туском. Під час розмови йшлось про збільшення макрофінансової допомоги Україні.

Хоча, після візиту Арсенія Яценюка в Брюссель впевненості у цьому поменшало. Адже єврокомісар із питань політики сусідства Йоганнес Ган заявив, що без обіцяних реформ на гроші ЄС Україна може не розраховувати. У свою чергу Федеріка Моґеріні зауважила, що війна на Донбасі не може бути виправданням бездіяльності української влади.

Відсутність реформ створює небезпеку для державності – політолог

Ми знаємо, що новий уряд і президент обрали шлях реформ. І я вважаю, що наша дружба та наше партнерство можуть бути хорошою базою для роботи у цьому напрямку
Федеріка Моґеріні

«Дійсність, на яку ми повинні зважати – це конфлікт, який триває в країні, але в той же час – це потреба в добробуті українців, якого вони з розпачем шукають.Потреба не просто в нормальному житті, а в житті за європейськими стандартами. Ми знаємо, що новий уряд і президент обрали шлях реформ. І я вважаю, що наша дружба та наше партнерство можуть бути хорошою базою для роботи у цьому напрямку», – заявила на спільному з президентом брифінгу Федеріка Моґеріні.

Попри все ймовірне небажання української влади йти на непопулярні кроки та проводити жорстке реформування, іншого виходу немає, переконана політолог Леся Яхно. Без грошей Європи, зараз не вдасться не лише провести зміни у країні, а й протистояти у конфлікті з Росією і взагалі нормально функціонувати, зокрема проводити соціальні виплати та обслуговувати зовнішні борги, переконана експерт. Тому після остаточного перезавантаження, яке відбулось з обранням нового Кабінету міністрів, влада повинна невідкладно почати діяти.

Або Україна буде щось робити і матиме підтримку, або інакше тоді – тиск зовнішній на Україну, в тому числі і агресія Росії, і тиск внутрішній
Леся Яхно

«Або Україна буде щось робити і матиме підтримку, або інакше тоді – тиск зовнішній на Україну, в тому числі і агресія Росії, і тиск внутрішній, коли буде дуже багато невдоволених всередині країни, він, дійсно, для української державності, при чому і зовнішня і внутрішня сторона, вони в однаковій мірі є небезпечними», – вважає політолог.

Наприкінці тижня в Брюсселі знову говоритимуть про Україну

Євросоюз уже пообіцяв надати Україні позику 1 мільярд 610 мільйонів євро. Другу частину коштів цієї програми допомоги ЄС переказав Україні минулого тижня.

Загалом у ЄС іще в березні узгодили програму допомоги Україні в 11 мільярдів євро протягом кількох наступних років у вигляді позик чи грантів, зокрема, від Європейського банку реконструкції і розвитку, з бюджету Європейського союзу.

Візит Моґеріні до Києва не стане останнім заходом «тижня України в ЄС». Вже 18-19 грудня у Брюсселі проходитиме саміт голів держав та урядів Європейського союзу, які підведуть підсумки року, кризового в безпековому розумінні, та вкотре обговорять ситуацію в Україні.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG