Доступність посилання

ТОП новини

Росія: одного зі співучасників захоплення заручників на Дубровці затримали – слідчі


Слідчий комітет Росії повідомляє про затримання одного зі співучасників нападу на театр на Дубровці в Москві в 2002 році.

За повідомленням московського управління комітету, при спробі в’їхати в анексований Росією Крим з континентальної території України за підробними документами затримали 41-річного Хасана Закаєва, оголошеного у міжнародний розшук.

За версією слідства, Закаєв входив до організованого злочинного співтовариства, яке очолював Шаміль Басаєв, і сприяв у підготовці нападу і захоплення заручників у театральному центрі в Москві. У 2002 році він організовував транспортування в Москву зброї і саморобних вибухових пристроїв, які і були використані бойовиками, мовиться в повідомленні.

Як повідомили у Московському міському суді, сьогодні Закаєва арештували, він перебуватиме під вартою до 18 лютого.

У СКР нагадали, що шестеро звинувачених у співучасті в нападі були засуджені до тривалих термінів ув’язнення, 40 бойовиків вбили в ході спецоперації, в міжнародному розшуку перебуває один співучасник – Геріхан Дудаєв.

23 жовтня 2002 року майже півсотні озброєних нападників захопили близько 800 заручників під час мюзиклу «Норд-Ост» у театрі на Дубровці в Москві, вимагаючи виведення російських військ із Чечні.

Через три дні, 26 жовтня, російська влада, перервавши переговори, організувала штурм із застосуванням газу, склад якого досі засекречений. Загинули 130 заручників і 40 нападників.

XS
SM
MD
LG