Доступність посилання

ТОП новини

Моґеріні очікує виконання Росією Мінських домовленостей


Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні та президент України Петро Порошенко
Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні та президент України Петро Порошенко

Є ознаки того, що з боку Росії є бажання співпраці в рамках Мінських домовленостей. Про це заявляє верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні.

«У наступні дні і навіть години ми побачимо, чи будуть дії з боку Росії, які відповідатимуть цьому бажанню», – зазначила Моґеріні.

При цьому вона відзначила, що в попередні місяці Москва такий намір на словах демонструвала. Крім того, верховний представник ЄС із закордонних справ повідомила, що вона також обговорювала це з Петром Порошенком, і вони погодились, що Росія дійсно демонструє бажання співпраці в рамках Мінських домовленостей.

Моґеріні наголосила, що позитивною тенденцією є те, що останнім часом в зоні АТО не було жертв.

З 9 грудня в зоні АТО оголосили «режим тиші». Проросійські сепаратисти та українські військові заявляють про порушення цього режиму. Водночас у штабі АТО повідомляють про зменшення кількості та інтенсивності обстрілів бойовиків. За даними РНБО, останнім часом в зоні АТО втрат серед українських військових немає, однак за минулу добу на Донбасі один військовий був поранений.

Сьогодні президент України повідомив, що наступне засідання тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі може відбутися в Мінську в неділю, 21 грудня. Засідання тристоронньої контактної групи було заплановане на минулий тиждень, але не відбулося.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці сепаратистів на Донбасі, однак Москва ці звинувачення відкидає. У Кремлі заявляють, що вони не є стороною конфлікту на Донбасі, і наголошують на необхідності переговорів Києва з сепаратистами.

XS
SM
MD
LG