Доступність посилання

ТОП новини

Україна має реалізувати реформи не для Брюсселя, а для народу – Моґеріні


Україна має впроваджувати конкретні реформи – Моґеріні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Київ – Україна має впроваджувати конкретні реформи, і це має бути українським процесом, а не чимось, що продиктоване з Брюсселя. Від впровадження цих реформ залежатиме й надання нової макрофінансової допомоги Євросоюзом Україні. Про це заявила верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні за підсумками свого візиту до Києва. Вона також зауважила, що разом із президентом Петром Порошенком дійшла спільного бачення нинішнього стану процесу мирного врегулювання на Донбасі: наразі Росія демонструє бажання співпраці й у найближчий час стане зрозуміло, чи буде воно підкріплене конкретними діями.

Віце-президент Європейської комісії і верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні під час свого нинішнього візиту до Києва була максимально конкретною – від України сподіваються швидких і успішних реформ. Альтернативи цьому немає, виправдати бездіяльність війною більше не вдасться, а нову макрофінансову допомогу можна буде отримати від Євросоюзу саме в обмін на глибинні перетворення країни.

Федеріка Моґеріні
Федеріка Моґеріні

«Ми маємо домогтися того, щоб реформи були втілені в життя й почали працювати, чого б вони не стосувалися: економіки, бізнес-середовища, прав людини, правосуддя, децентралізації, інституційних реформ, конституційної реформи тощо. Список реформ, який лежить перед Україною, – це воля українського народу. Тепер справжній виклик – це їхня реалізація», – заявила вона.

Це є український процес.У жодному разі це не є і не повинно бути таким процесом, коли Брюссель диктує інструкції, а Київ їх виконує
Федеріка Моґеріні

При цьому Федеріка Моґеріні на запитання про те, які конкретно реформи очікують від України насамперед, відповіла, що пріоритети й акценти мають розставляти самі українці, зрештою, якщо вона «почне перераховувати всі реформи, то не встигне не лише на свій літак, а й на засідання Європейської ради».

«Це є український процес, івін має таким залишитися. У жодному разі це не є і не повинно бути таким процесом, коли Брюссель диктує інструкції, а Київ їх виконує», – відзначила верховний представник ЄС із закордонних справ.

Від Росії очікують дій і рішень у найближчі дні – Моґеріні

Щодо збройного конфлікту на Донбасі, то Федеріка Моґеріні відзначила, що керівництво Росії останнім часом демонструє вербально бажання співпраці задля реалізації Мінських домовленостей.

«Ми далі спираємося на Мінські домовленості в усій їхній повноті, на всі їхні пункти. Вони повністю мають бути реалізовані. Я сподіваюся, що висловлення бажання співпраці з боку Росії у найближчі дні й навіть години будуть підкріплені відповідними рішеннями та діями», – наголосила Федеріка Моґеріні.

Зустріч президента України Петра Порошенка з верховним представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федерікою Моґеріні. Київ. 17 грудня 2014 року
Зустріч президента України Петра Порошенка з верховним представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федерікою Моґеріні. Київ. 17 грудня 2014 року

При цьому очільниця дипломатії Євросоюзу відзначила, що в попередні місяці Москва такий намір на словах теж демонструвала.

Крім того, верховний представник ЄС із закордонних справ повідомила, що вона також обговорювала це з Петром Порошенком, і вони погодились, що Росія дійсно демонструє бажання співпраці в рамках Мінських домовленостей.

Моґеріні наголосила, що позитивною тенденцією є те, що останніми днями в зоні АТО ніхто не загинув.

Тепер Україна, Донбас та ЄС перебувають в очікуванні нового засіданнятристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі. Воно може відбутися в Мінську в неділю, 21 грудня, повідомив у середу президент Петро Порошенко.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG