Доступність посилання

ТОП новини

Обама, всупереч твердженням ЗМІ Росії, наразі не підписував закону про підтримку України і санкції проти Росії


Президент США Барак Обама ще не підписав ухваленого Конгресом закону про накладення нових санкцій проти Росії і збільшення підтримки України, відомого як «Акт на підтримку свободи в Україні – 2014», уточнив у середу ввечері Державний департамент США.

До розшифровки прес-конференції на сайті Держдепартаменту додали про це примітку.

Уточнення з’явилося після того, як про нібито підписання закону повідомили російські агентства, посилаючись на слова речниці Державного департаменту Джен Сакі. Відповідаючи на запитання, чи вже підписав Обама «законопроект про санкції», вона відповіла, що президент підписав його ще у вівторок.

За словами речниці, підписаний закон надає президентові «можливість чи гнучкість» стосовно того, чи постачати до України озброєння. «Це не означає, що політика змінилася, і вона й не змінилася», – наголосила Сакі.

В адміністрації президента вже давали знати, що не мають наміру передавати Україні озброєння смертельної дії, обмежуючись тільки засобами захисту.

Крім того, і представники Білого дому, і сам Барак Обама багато разів наголошували, що запроваджувати нові санкції США проти Росії односторонньо, без узгодження з Європейським союзом, неприпустимо, бо це зруйнувало б наявну коаліцію США і ЄС у цьому питанні і стало б перемогою для президента Росії Володимира Путіна, який намагається розколоти трансатлантичну єдність.

Тим часом Джен Сакі вочевидь мала на увазі інший закон, що його Барак Обама дійсно підписав у вівторок і який теж передбачає й певну військову підтримку України і санкції щодо Росії. Але то був інший закон – бюджетний.

У цьому документі є, зокрема, пункт про надання Україні значних позикових гарантій. Крім того, 175 мільйонів доларів мають піти до програми Ініціативи запевнення Європи, що дасть можливість США надати допомогу Україні і трьом країнам Балтії на розвиток їхніх збройних сил.

Також документ передбачає запровадження перешкод на допомогу США будь-яким діям чи політиці, які визнають анексію Росією українського Криму, чи заборону на контракти з найбільшим російським експортером озброєнь «Рособоронекспорт».

Схожі, але інші пункти є і в «Акті на підтримку свободи в Україні – 2014», що його, як заявляв у вівторок речник Білого дому Джош Ернест, президент теж вирішив підписати, але зробить це пізніше – можливо, до кінця тижня.

Цей закон передбачає, з одного боку, що президент США має право (але не зобов’язаний) надавати допомогу Україні оборонними озброєннями, такими, як, наприклад, протитанкова чи бронебійна зброя або протиартилерійські радари, безпілотні розвідувальні апарати, системи захищеного зв’язку тощо, а також військовим навчанням.

Передбачено також розширити невійськову допомогу Україні – на облаштування вимушених переселенців, на переорієнтацію експорту оборонних підприємств із Росії на інші ринки, – а також надати Україні термінову допомогу в галузі енергетики за нинішніх умов нестачі палива і електроенергії, серед того й для зменшення залежності України від імпорту енергоносіїв.

Із іншого боку, документ вимагає від президента накласти санкції проти головного російського експортера військових товарів, компанії «Рособоронекспорт».

Крім того, він також надає президентові право (але не вимагає) запроваджувати санкції проти російського енергетичного сектора, зокрема, проти «Газпрому», якщо ця компанія перекриє газ країнам НАТО, Україні, Грузії чи Молдові.

Передбачене і право президента накладати обмеження щодо іноземних фінансових інституцій, які фінансуватимуть ті російські компанії й сектори економіки, на які США накладуть свої санкції.

XS
SM
MD
LG