Доступність посилання

ТОП новини

Суд заарештував «Топаза» до 15 лютого


«Топаз» заявляє, що не мав наміру тікати у Росію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Київський районний суд Харкова постановив заарештувати проросійського активіста Гната Кромського (позивний «Топаз») до 15 лютого.

Крім того, йому відмовили у клопотанні про надання особистої охорони в СІЗО і при конвоюванні. Суд задовольнив клопотання органів прокуратури.

«Мені неприємно коментувати ситуацію, коли людина сама плутається у своїх свідченнях. На скільки я знаю, він журналістам спочатку розповів, що його затримали на кордоні, потім він після спілкування із захисниками почав говорити зовсім інше. Ми всі прекрасно розуміємо, що в кожного громадянина є право на захист, а лінію захисту я представник прокуратури не коментуватиму», – сказала речниця харківської обласної прокуратури Віта Дубовик.

Один із адвокатів «Топаза» Олександр Шандрін заявив Радіо Свобода, що найближчими днями буде поданий позов до суду проти СБУ. «Ми можемо подати заяву про скоєння правопорушення, а також службового порушення співробітниками СБУ і звичайно заяви до суду будуть подані найближчим часом», – сказав адвокат.

Запобіжний захід оскаржувати не будуть.

У Службі безпеки України всі звинувачення на свою адресу відкинули. «Це така їхня лінія захисту… Це все не відповідає дійсності. Зараз триває спільне розслідування щодо цього громадянина з Генеральною прокуратурою і Міністерством внутрішніх справ», – заявила Радіо Свобода речниця СБУ Олена Гітлянська.

Проросійський активіст Гнат Кромський (позивний «Топаз») раніше сьогодні спочатку підтвердив, що його затримали 17 грудня на українсько-російському кордоні, а потім, після консультації зі своїми захисниками, почав стверджувати, що не планував втікати до Росії і з 12 вересня перебував у СІЗО СБУ у Харкові.

У прокуратурі заявляють, що Кромського затримали при спробі перетину українсько-російського кордону у Харківській області 17 грудня.

XS
SM
MD
LG