Доступність посилання

ТОП новини

«Гуманітарні вантажівки» Ахметова знову не пропустили в Донецьку область


Вантажівка фонду Ріната Ахметова, архівне фото
Вантажівка фонду Ріната Ахметова, архівне фото

Бійці добровольчих батальйонів, які чергують на блокпосту в селищі Іскра на межі Дніпропетровської та Донецької областей, не пропустили колону вантажних машин, маркованих як гуманітарний вантаж Фонду Ріната Ахметова на територію Донеччини. Про це Радіо Свобода повідомили журналісти, які супроводжують вантаж.

За даними журналістів, з 10 фур, які вранці вирушили з Дніпропетровська в бік окупованих територій Донбасу, до блокпосту доїхала одна, решта зупинились по дорозі.

Журналісти зазначають, що на блокпосту українські бійці заявили, що пропускатимуть «гуманітарні фури Ахметова» лише в обмін на видачу полонених озброєними сепаратистами: одна машина в обмін на двох полонених. Чергові блокпосту вантажівок не оглядали. Наразі фури з вантажем повертаються до Дніпропетровська.

Водночас на своїй сторінці у Facebook директор з комунікацій компанії СКМ Наталія Ємченко повідомила, що всі продукти, доправлені до Донецька в рамках гуманітарної допомоги від Фонду Ріната Ахметова, будуть помічені стікерами «не для продажу».

«Щоб не було сумнівів, що вантаж не комерційний. Ми не веземо ані сигарет, ані алкоголю, ані одягу. Ми веземо їжу», – написала Ємченко.

У неділю, 14 грудня, бійці добровольчого батальйону «Дніпро-1» відмовилися пропускати 22 вантажних автомобілі фонду Ахметова в Донецьк. Пізніше народний депутат від «Самопомочі», командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко заявив, що серед вантажів у затриманих понад 20 вантажівках із допомогою від Фонду Ріната Ахметова для жителів непідконтрольних владі України територій є речі для бойовиків. У СКМ ці заяви заперечують.

У вівторок в Дніпропетровську за присутності представників ОБСЄ, Держслужби з надзвичайних ситуацій та журналістів оглядали фури з вантажем, які раніше не пропустили до Донецька. Вантаж перевіряли побіжно, машин не розвантажували. Представники ОБСЄ від коментарів відмовились.

XS
SM
MD
LG