Доступність посилання

ТОП новини

Антимайданівець «Топаз» розповів про «застінки СБУ»


«Топаз» заявляє, що не мав наміру тікати у Росію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

«Топаз» заявляє, що не мав наміру тікати у Росію

Харків – Антимайданівець «Топаз», якого насправді звуть Ігнат Кромський, заявляє, що Служба Безпеки України інсценувала його затримання на кордоні під час спроби втекти до Росії. Також Кромський стверджує, що його утримували у слідчому ізоляторі з 12 вересня. В СБУ такі обвинувачення спростовують і вважають, що заяви «Топаза» є лише лінією захисту. Київський районний суд Харкова також не зважив на заяви Кромського і заарештував його на 60 діб.

Коли Ігнат Кромський зайшов до зали суду, між ним та присутніми журналістами виник такий діалог:

– Так дійсно мене затримали на Гоптівці.
– Ви хотіли втекти до Росії?
– Так.

А через півгодини після консультацій з адвокатами «Топаз» спростував свої ж слова:

«Все це була постановка, контрольована СБУ», – заявив він.

Антимайданівець твердить, що впродовж останніх трьох місяців він жодного разу не був на контрольованій сепаратистами території Донбасу.

Ігната Кромського, який керував одним із загонів так званих «тітушок» під час Євромайдану в Києві та заворушень навесні у Харкові, звинувачують у причетності до захоплення проросійськими активістами будівлі Харківської обладміністрації 1 березня цього року.

Крім того, Кромського підозрюють в участі у погромах, підпалах та знищенні майна, а також у посяганні на територіальну цілісність України.

Вперше його затримали навесні в рамках кримінального провадження за фактом захоплення облдержадміністрації. «Топаз» утік з-під домашнього арешту, зірвавши браслет стеження, але того ж місяця правоохоронці знову його затримали.

«Топаз» запевняє, що 12 вересня, коли суд ухвалив рішення про звільнення, на волю його не випустили, а доправили з зали суду до слідчого ізолятора.

«Я перебував у слідчому управлінні СБУ Харківської області, у підвалах, двориках, коли були перевірки, мене піднімали в кабінети. Мені погрожували життям, якщо я не скажу, як їм треба», – заявив Кромський.
У СБУ звинувачення «Топаза» відкидають.

Речниця СБУ Олена Гітлянська запевняє Радіо Свобода, що Кромський говорить неправду.

«Це така їхня лінія захисту… Це все не відповідає дійсності. Зараз триває спільне розслідування щодо цього громадянина з Генеральною прокуратурою і Міністерством внутрішніх справ», – сказала Гітлянська.

Тим часом представники прокуратури в суді заявили, що Ігната Кромського затримали поблизу пропускного пункту «Гоптівка» під час спроби втечі. Тому правоохоронці відстоювали поновлення розгляду кримінального провадження щодо тричі судимого Ігната Кромського та наполягали на призначенні для нього 16 днів арешту.

Також сторона держобвинувачення заявляє: досудовим слідством установлено, що активіст «антимайдану» виїжджав на територію Луганської та Донецької областей, про що свідчать його інтерв’ю, показані російськими телеканалами.

Захисники Ігната Кромського запевняють, що позиватимуться проти СБУ, оскільки їхнього підзахисного утримували незаконно. Водночас сам «Топаз» каже, що протягом 3-місячного перебування у слідчому ізоляторі обласного управління СБУ фізичної сили до нього не застосовували.

«Мене не били, але був момент коли мене поміщали до підвального приміщення туди, де перебувала людина хвора на туберкульоз. Мене морально залякували», – твердить антимайданівець.

За словами Ігната Кромського, нині в СІЗО харківського СБУ таких, як він, утримують до шістдесяти проросійських активістів з Донецької, Луганської та Харківської областей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG