Доступність посилання

ТОП новини

Потрібно створити штаб з порятунку української енергетики – Плачков


Іван Плачков
Іван Плачков

Уряд має створити міжвідомчий штаб для регулювання енергетичної системи України. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив голова наглядової ради «Київенерго» Іван Плачков.

За його словами, ситуація, яка нині склалася в українській енергетиці, потребує створення такого штабу, який в тому числі координував би роботу щодо економії електроенергії.

«Прем’єр сказав, що введений надзвичайний стан. Я не можу з ним погодитися. Надзвичайний стан передбачає створення міжвідомчого штабу, який регулює систему роботи і алгоритм роботи зі споживачами на рівні обласних організацій, міністерств, відомств і так далі. На сьогодні ця робота не організована», – зазначив Плачков.

За словами представника «Київенерго», нинішню ситуацію експерти прогнозували ще в літку, але влада не вжила необхідних заходів, щоб підготуватися. Нині за підрахунками Плачкова, українські електростанції до квітня місяця потребують 12 мільйонів тонн вугілля – це чотири тисячі ешелонів.

19 грудня прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що на енергетичному ринку введений надзвичайний стан. Також він сказав, що вимагає від профільного міністерства і органів місцевої влади економити електроенергію, зокрема «припинити освітлювати реклами, державні будівлі, центральні вулиці».

Близько 47% електроенергії, що виробляється в Україні, генерують АЕС, решту виробляють ТЕС шляхом спалювання газу і вугілля, а також гідроелектростанції і «зелена» енергетика.

Брак природного газу і брак вугілля через захоплення сепаратистами частини Донбасу призвів до дефіциту електроенергії в Україні.

XS
SM
MD
LG