Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін: пріоритетом України є реформи для вступу в НАТО


Ключовим пріоритетом України наразі є проведення реформ таким чином, щоб досягти стандартів, необхідних для євроатлантичної інтеграції. Так міністр закордонних справ Павло Клімкін прокоментував рішення Верховної Ради про скасування позаблокового статусу України.

За його словами, позбавившись позаблокового статусу, Україна отримала «всі механізми і форми забезпечення» національної безпеки. Відтак на порядку денному не лише поглиблення співпраці України і НАТО, а й здійснення реформ, насамперед сектора безпеки й оборони, заявив Клімкін.

Павло Клімкін
Павло Клімкін

«На сьогодні ми працюємо з нашими союзниками і з секретаріатом НАТО по відпрацюванню нової Національної програми, в якій будуть всеохопно представлені ці реформи. Ми погодимо з партнерами також їхні логіку і часові рамки і будемо послідовно іти цим шляхом», – сказав голова МЗС.

За словами Клімкіна, переважна більшість цих реформ «відповідає тому, що ми маємо зробити з імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС». Мова іде про реформи сектора безпеки, а також боротьбу з корупцією, підвищення стандартів життя.

На сьогоднішньому засіданні Верховна Рада проголосувала за президентський законопроект щодо відмови України від позаблокового статусу за основу та в цілому. «За» проголосували 303 народних депутатів за 226 необхідних.

У НАТО підтверджують, що позиція союзу залишається незмінною: Україна має право на вступ, коли Київ висловить бажання вступати і виконає необхідні умови, «двері завжди залишаються відчиненими». Натомість Росія вимагає «гарантій невступу України в НАТО».

На цюж тему: Рада підтримала закон про відмову України від позаблокового статусу

XS
SM
MD
LG