Доступність посилання

ТОП новини

Новий нафтовий удар по Росії


Не важливо, як низько може впасти ціна на нафту – до 60, 50, 40 чи 20 доларів за барель – міністр Саудівської Аравії

Ціни на нафту знову впали в понеділок після заяв міністра нафтової промисловості Саудівської Аравії, що скорочення видобутку не в інтересах країн-членів ОПЕК, незалежно від того, до якого рівня впаде вартість енергоресурсів. У своєму інтерв’ю міністр розкритикував «непродуктивних» виробників нафти, маючи на увазі Росію. За словами американських експертів, падіння цін на нафту – наслідок конкуренції Саудівської Аравії з США.

Король Саудівської Аравії Абдалла ібн Абдель Азіз Аль Сауд
Король Саудівської Аравії Абдалла ібн Абдель Азіз Аль Сауд

Заяви міністра Саудівської Аравії, що викликали в понеділок більш, ніж тривідсоткове здешевлення нафти, були сенсаційно відвертими і на рідкість недипломатичними. В інтерв’ю журналу Middle East Economic Survey глава саудівського нафтового міністерства Алі аль-Наїмі оголосив, що для Ер-Ріяда не важливо, як низько може впасти ціна на нафту – до 60, 50, 40 чи 20 доларів за барель.

За його словами, важливо – дати волю ринковим силам. При цьому, як упевнений міністр, заслужено переможуть ті, хто здатний ефективно видобувати нафту. А ті, хто не здатний цього робити, не повинні вмовляти Саудівську Аравію та її союзників по ОПЕК знизити своє виробництво, щоб врятувати їхні бюджети. Саудівці не мають наміру поступатися ринком непродуктивним виробникам нафти, заявляє міністр. Говорячи про таких виробників, Алі аль-Наїмі згадав свердловини в Західному Сибіру, які «вичерпуються» і вимагають постійних інвестицій.

Не виключено, що на ці заяви міністра вплинув свіжий досвід перемовин із Росією, про які в понеділок розповіла газета The Wall Street Journal. Вона опублікувала велику статтю-розслідування, де говориться, що за два дні до засідання країн-членів ОПЕК із обговорення спільних дій експортерів нафти зі скорочення видобутку, що пройшло 27 листопада, у Відні зустрілися представники Саудівської Аравії, Мексики, Венесуели, Ірану, Катару та Росії.

На зустрічі було поставлене пряме запитання, чи готові провідні виробники нафти за межами ОПЕК на погоджене з картелем зниження видобутку енергоресурсів. Від Москви нібито очікувалася готовність скоротити видобуток на п’ятсот тисяч барелів у день. Російські учасники зустрічі, як повідомляють джерела газети, відмовилися піти на таку жертву, пославшись на якісь технічні причини і на можливу втрату свердловин в результаті їхньої тимчасової консервації. Черга відповідати на таке питання до представників Мексики не дійшла, бо саудівцям вистачило реакції Москви. Саудівська Аравія вирішила, що скорочення видобутку і ризик втрати ринкових позицій на користь конкурентів не варті експерименту зі штучного підвищення цін на нафту.

Насправді, як пише The Wall Street Journal, відмова Саудівської Аравії вдатися до традиційних в останні десятиліття маніпуляцій з експортом енергоресурсів із метою підвищення цін, пов’язана з тим, що саудівці вперше побачили саме в американських фірмах, які зуміли розкрити раніше недоступні гігантські запаси сланцевої нафти, головного свого суперника. Завдяки місцевому виробництву нафти, США різко зменшили її імпорт із країн-членів ОПЕК. У найближчі роки, якщо сланцевий бум не буде нейтралізований, Сполучені Штати перетворяться на значного експортера нафти. Саудівці, швидше за все, готові піддати американських виробників випробуванню низькими цінами і, по можливості, тривалого. Вони, судячи із заяв міністра, готові до того що, жертвами цієї конкуренції стануть сторонні «неефективні гравці».

Навіщо ж саудівцям жертвувати собою заради Росії? Це безглузда ситуація. Вартість виробництва нафти в Саудівській Аравії – 21 долар за барель
Михайло Бернштам

Що може означати несподіваний випад саудівського міністра на адресу Росії? З цього приводу професор економіки Михайло Бернштам зазначив: «Тиск декількох найбільш вразливих виробників, таких як Венесуела, Іран і Росія, інші виробники сприймають як щось протилежне їхнім інтересам, їх це дратує. Найбільше страждають країни, які хочуть, щоб інші їм підігравали, але ніяких підстав для цього не мають. Саудівська Аравія розуміє, і вони про це відверто зараз кажуть, що, якщо вони скоротять виробництво нафти, вони програють. Навіщо ж саудівцям жертвувати собою заради Росії? Це безглузда ситуація. Вартість виробництва нафти в Саудівській Аравії – 21 долар за барель в середньому. Це найдешевша нафта в світі. Відповідно, вона може собі дозволити дуже добре заробляти і зводити бюджет навіть при сорока доларах за барель. Зараз ціна нафти падає нижче від 60 доларів».

Росія буде змушена скорочувати виробництво в результаті санкцій та загальної кризи в Росії, вона втратила можливість виробляти довгострокові
Михайло Бернштам

Михайло Бернштам також зазначає: «У Росії виробництво різноманітне. Є дешева нафта в Башкирії і в Південному Сибіру, і є дорога нафта за Полярним колом. Додаткова нафта – це дорога нафта, як і в будь-якій країні. Тому Росія не може конкурувати з Саудівською Аравією та іншими країнами ОПЕК, якщо ціна нафти падає. І поступово Росія буде змушена скорочувати виробництво через те, що воно стає збитковим, а фінансових резервів субсидувати його немає. І, що важливо, в результаті санкцій та загальної кризи в Росії, вона втратила можливість виробляти довгострокові інвестиції. Дорога нафта вимагає інвестицій, у Росії таких ресурсів немає».

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG