Доступність посилання

ТОП новини

Мінські переговори: п’ять годин дипломатичної «тиші»


Контактна група спілкувалася за зачиненими дверима і відмовилася від коментарів

У Мінську у середу відбулася зустріч контактної групи щодо врегулювання ситуації на сході України. У ній взяли участь представники ОБСЄ, України, Росії та угруповань сепаратистів. Переговори проходили у закритому режимі, по завершенню учасники відмовились від коментарів.

Переговори у Мінську тривали понад п’ять годин. У них взяли участь другий президент України Леонід Кучма, посол Росії в Україні Михайло Зурабов, представники угруповань «ДНР» та «ЛНР» Денис Пушилін та Владислав Дейнего, а також делегація ОБСЄ. Також повідомлялося про прибуття на місце проведення перемовин посла України у Білорусі Михайла Єжеля.

У Мінську розпочалася зустріч контактної групи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

По завершенню учасники роз’їхались, відмовившись від коментарів журналістам.

Спочатку анонсувалося, що зустріч контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі у Мінську відбудеться о чотирнадцятій годині, потім її відклали ще на дві години. Змінили й місце проведення переговорів: замість «Президент-Готелю», де перемовники зустрічалися раніше, вони перемістились у комплекс «Dipservice Hall» у центрі Мінська. Раніше представниця ОБСЄ Гайді Тальявіні повідомила, що на зустрічі йтиметься про припинення вогню всіма сторонами, відведення важкої техніки, обмін полоненими «всіх на всіх» та доправлення гуманітарних вантажів на підконтрольні бойовикам території.

Проте очільник угруповання «ДНР» Олександр Захарченко заявив напередодні, що єдиним імовірним результатом Мінських перемовин 24 грудня може стати домовленість про обмін полоненими. Новину про це опублікував прес-центр «ДНР». Водночас, заступник голови адміністрації президента України Валерій Чалий зазначив, що після зустрічі у «мінському форматі» можливе збільшення кількості переговорників аж до «найширшої моделі – ООН», оскільки крім оперативних і тактичних питань, які вирішує трьохстороння група, є ще й політичні.

«Ми не хочемо, щоб різні формати вели до якогось затягування переговорів. Ми дійшли того рівня, коли ми маємо досягати результатів у найближчий період», – зауважив він.

Попередні домовленості реалізовані не були – Пашинський

Після двох раундів мінських консультацій у вересні була укладена угода про перемир’я, протягом якого загинули понад тисяча людей. Лише у грудні інтенсивність бойових дій на Сході України вщухла. Про це в ефірі Радіо Свобода висловився голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський.

«Персональний склад, хто там у Мінську мене менше цікавить. Мене більше цікавить, наскільки ці домовленості будуть відповідати нашим національним інтересам безпековим і наскільки вони будуть реалізовані. Просто нагадаю, що попередні домовленості реалізовані не були», – зазначив Пашинський.

Посол із особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба написав у своєму twitteri, що сьогодні триває день тиші для дипломатів: щоб не наврочити.

Наступний етап перемовин очікують 26 грудня.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG