Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ допитає Бойка у справі аукціонів з продажу нафтопродуктів – Карпунцов


Юрій Бойко
Юрій Бойко

Генпрокуратура допитає екс-міністра енергетики, народного депутата від «Опозиційного блоку» Юрія Бойка у справі проведення аукціонів з продажу нафтопродуктів. Про це повідомив старший помічник генпрокурора Валерій Карпунцов на своїй сторінці у Facebook у п’ятницю, 26 грудня. За словами Карпунцова, Бойка викликали на допит в ГПУ на 29 грудня.

«Предмет допиту: внесення змін та ухвалення постанови КМУ від 03.10.2011 № 1064 та Положення про організацію та проведення аукціонів з продажу нафти, газового конденсату, природного, скрапленого газу та вугілля затвердженого постановою Кабінету Міністрів України. Викликаний на 29.12.2014», – зазначив Карапунцов.

За його інформацією, до кінця року Генпрокуратура планує допитати низку соратників колишнього президента Віктора Януковича.

Упродовж президентства Януковича Юрій Бойко очолював Міністерства енергетики та вугільної промисловості, потім був призначений віце-прем’єром з питань енергетики.

Генпрокуратура визнала групу компаній СЄПЕК Сергія Курченка, яку пов’язують з «Сім’єю» Януковича, злочинною організацією і повідомила, що наразі проводиться досудове розслідування за фактом створення злочинної організації, «члени якої упродовж 2010-2014 років вчинили низку тяжких та особливо тяжких злочинів у різних сферах економіки з метою заволодіння майном державних підприємств, що входять до системи Міністерства інфраструктури України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, зокрема ПАТ НАК «Нафтогаз» та ПАТ «Укргазвидобування», а також Національного банку України».

Сергій Курченко
Сергій Курченко

10 грудня у Києві затримали голову компанії «Укргазвидобування» Сергія Костюка, якого підозрюють у зловживанні службовим становищем, що спричинило державі збитки на суму понад 23 мільйона гривень.

Компанії групи СЄПЕК Сергія Курченка викуповувала практично весь обсяг скрапленого газу на аукціонах держкомпанії «Укргазвидобування» упродовж кількох років. Газ купували за пільговими цінами як для населення, тоді як ринкова ціна була у кілька разів вищою. Минулого року прибуток СЄПЕК на державних аукціонах зі скрапленого газу становив 1,5 мільярда гривень.

У 2013 році менеджмент державної компанії «Укргазвидобування» спробував витіснити їх, піднявши ціну за відвантаження газу у 50 разів – до 3500 гривень за тонну. Після цього на кілька місяців продавцем газу стала «Західна нафтогазова компанія», близька до Юрія Борисова, який у січні цього року був звільнений з посади голови «Укргазвидобування». Після цього СЄПЕК знову отримали доступ до аукціонів «Укргазвидобування».

XS
SM
MD
LG