Доступність посилання

ТОП новини

Ухвалення держбюджету-2015 – умовність (огляд преси)


Києву потрібен офіційний документ для продовження переговорів із МВФ у січні

Бюджет поганий, але він не може бути хорошим бодай тому, що повністю зруйнована економіка країни. Головне завдання влади, як переконує експерт газети «Голос України», щоб у дохідній частині кошторису з’явилися гроші, які там ніколи не з’являлися. А саме: гроші монополій та олігархів. Бо обставини завжди складалися так, що мільярди проходили повз бюджет, генеруючись на території України. На сьогодні це майже 100 мільярдів гривень. Видання пише, що ухвалені парламентом законодавчі зміни створюють нові бюджетні правила. Вперше ухвалені закони, які дають змогу змусити олігархів та монополістів платити у державний бюджет більше грошей. Тепер завдання уряду – забезпечити ці надходження.

Ухвалення держбюджету-2015 – умовність: Києву просто потрібен офіційний документ для продовження переговорів із МВФ у січні, переконують експерти газети «Сегодня». Видання пише, що цей кошторис занадто оптимістичний, бо економіка країни в майбутньому році ймовірніше буде в гіршій ситуації. Тому не виключено, що за підсумками першого кварталу 2015 основні параметри держбюджету будуть переглянуті. Також експерт коментує зміни до Податкового кодексу і називає підвищення податків вимушеним, бо іншого виходу в країни не існує. Щоб уникнути подальших проблем в економіці та сповзання до дефолту, Україні потрібно швидко отримати фінансову допомогу МВФ. Однією з головних умов для цього є реальний бюджет – щоб доходи не були «намальовані», а реально надходили в казну. А єдиний спосіб їх отримати протягом року – це підняти податки. Альтернативою збільшенню доходів бюджету за рахунок податків можуть бути лише інвестиції в економіку. Однак вони дадуть ефект не відразу, а через 2-3 роки, а країна стільки чекати не може, наголошує експерт.

Найбільше розчарування від ухвалених змін до Податкового кодексу очікує на видавців, переконує газета «Україна молода». Галузь, яка й так ледь бореться з російською експансією і дозволяє українській книжці хоч якось животіти, нині, коли інформаційна війна досягла апогею, хочуть позбавити навіть цих жалюгідних пільг, обурюються газетярі. Причому компанії, які займаються продажем книг, позбуваються ще й пільг із оплати податку на прибуток. Під ПДВ також потрапляють постачальники послуг для отримання вищої, середньої і дошкільної освіти, послуг у лікувальних закладах, а також постачанню періодичної преси. Наслідок цих змін – освіта та медицина в Україні суттєво подорожчає, прогнозує видання у статті «Перепишу квартиру на Кабмін».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG