Доступність посилання

ТОП новини

Нацбанк має всі можливості стабілізувати у 2015 році гривню – експерт


Голова НБУ Гонтарева розповість, що робить регулятор для порятунку національної валюти?

Київ – У вівторок, 30 грудня, відбудеться прес-конференція голови Національного банку Валерії Гонтаревої – вона підіб’є підсумки року, що минає. Протягом цього часу гривня знецінилася майже на 50 відсотків. Частина експертів покладають головну відповідальність за це саме на НБУ та його керівницю. Інші фахівці звертають увагу на те, що передумови для обвалу національної грошової одиниці склалися ще під час попередньої влади. До того ж, стверджують ці аналітики, розв’язана Росією війна також вдарила по гривні.

Голова Національного банку Валерія Гонтарева висловить своє «бачення економічного та фінансового стану країни, планів і можливостей на 2015 рік». Такими чином анонсувала підсумкову зустріч керівниці НБУ із журналістами прес-служба фінансового регулятора.

На початку нинішнього року офіційний курс національної валюти до долара становив майже вісім гривень. А за даними минулого дня – 15,77 гривні. Гривня та російський рубль стали найслабшими валютами у світі протягом року, що минає. Вони просіли майже на 50 відсотків. Найближчі конкуренти рубля та гривні: ганійський сєді та аргентинський песо – впали приблизно на чверть від початку року.

«НБУ не залежить ані від Мінфіну, ані від кого»

Якими б не були об’єктивні обставини обвалу гривні, розв’язана Росією війна не може все списати, були і окремі помилки Нацбанку України. Таку думку висловив у коментарі Радіо Свобода колишній заступник голови НБУ Ярослав Солтис. Він мав на увазі передусім рефінансування банків, яким не можна було давати гроші. Вони втратили платоспроможність і багато таких банків були банкрутами, констатував Ярослав Солтис. Життя показало, що їх треба було закривати. І чим швидше Нацбанк увів би туди тимчасову адміністрацію або ліквідатора, тим стало б краще і банківській системі, й грошовій системі й загалом українській економіці.

«Перспективи гривні в новому, 2015 році, залежатимуть передусім від єдиного органу в Україні – від Національного банку. НБУ має всі можливості стабілізувати валюту, незважаючи на решту обставин. Нацбанк є незалежним органам – він не залежить ані від Мінфіну, ані від кого. Якщо він не даватиме гроші поганим банкам (не буде рефінансувати), не видаватиме гривню під нереальні операції (а рефінансування банкрутів – саме нереальні операції), то гривня буде стабільною», – підкреслив Ярослав Солтис.

«Нацбанк значною мірою був заручником інших проблем»

Зі свого боку, економіст Олександр Жолудь пропонує зважати у падінні гривні насамперед на об’єктивні чинники. Дійсно, є дисбаланси, накопичені протягом кількох попередніх років, зазначив аналітик. Наприклад, торік, під час попередньої влади, коли намагалися втримати курс гривні, резервів витратили більше, ніж є в України зараз. Також через війну на Донбасі Україна має різке падіння експорту металу. Адже майже половина металу випускалася саме на Донеччині та Луганщині. Через це для держави скоротилися валютні надходження від експорту. Але є і суб’єктивні чинники, додає Олександр Жолудь.

«Нацбанк значною мірою був заручником інших проблем. Регулятор змушений був купити на 97 мільярдів гривень державного боргу у «Нафтогазу України», щоб остання утримала валюту і могла розрахуватися по своїх боргах і водночас надати передоплату за російський газ. Тобто, безумовно, якщо цього не було б, то склалася б дещо інша ситуація. Але, чи виявилася вона кращою, це досить важко сказати. Проте як можна було залишитися без російського блакитного палива?» – запитує фахівець.

Валерія Гонтарева наголошувала на тому, що регулятор докладає всіх зусиль для збалансування валютного ринку та відновлення нормального функціонування як банківської системи, так і економіки України в цілому.

«Ми продовжуємо сподіватися, що з нашою допомогою ринок усе-таки набуде рівноважного стану. Водночас ми готуємо заходи монетарного характеру для стабілізації ситуації. Якщо ж панічні настрої будуть переважати над здоровим глуздом учасників ринку, то Національний банк вводитиме додаткові адміністративні заходи. Серед них розглядається і введення акредитивної форми розрахунків як обов’язкової за експортно-імпортними операціями. Це унеможливить притримування валюти експортерами в очікуванні більш високого курсу та водночас обмежить імпорт», – резюмувала голова Нацбанку.

Валерія Гонтарева також зауважувала, що на девальвацію гривні впливає і знецінення російського рубля. «Це спровокувало виникнення панічних настроїв на валютному ринку України. Зараз ситуація поліпшується», – твердить очільниця регулятора.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк зазначав, що середній курс гривні під час розрахунку держбюджету-2015 становить 17 гривень за долар.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG