Доступність посилання

ТОП новини

Навальний закликав росіян протестувати, щоб знищити режим Путіна


Олексій Навальний, архівне фото
Олексій Навальний, архівне фото

Російський опозиціонер Олексій Навальний закликав росіян вийти на вулиці і домагатися усунення президента Росії Володимира Путіна. Він сказав про це після оголошення вироку в суді, за яким у справі про шахрайство Навальний отримав три з половиною роки умовно, а його брат засуджений до такого ж терміну в колонії загального режиму.

Олексій Навальний (ліворуч) і його брат Олег Навальний у залі суду, Москва, 30 грудня 2014 року
Олексій Навальний (ліворуч) і його брат Олег Навальний у залі суду, Москва, 30 грудня 2014 року

«Цей режим не має права на існування. Він має бути знищений. Закликаю всіх вийти сьогодні на вулиці і бути там доти, поки цей режим, який катує невинних людей, не буде відсторонений», – сказав Навальний.

За його словами, російська влада не просто намагається знищити політичних супротивників, а чинить тиск на них, піддаючи тортурам їхніх родичів.

Навальний закликав росіян протестувати, допоки не буде знищено режим Путіна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Замоскворецький суд Москви визнав Олексія й Олега Навальних винними у так званій «справі «Ів Роше».

Слідчі вважають, що Олексій Навальний викрав близько 31 мільйона рублів (понад 8 мільйонів 350 тисяч гривень за сьогоднішнім курсом) у державної деревообробної компанії «Кіровліс» і в російського підрозділу французької косметичної компанії «Ів Роше».

За вироком суду, брати Навальні також повинні виплатити штраф по 500 тисяч рублів (8,5 тисячі доларів) кожен і компенсацію більш ніж в 4 мільйонів рублів (70 тисяч доларів) одній із компаній, яка звинуватила їх у шахрайстві.

Навальний заперечує всі звинувачення і називає справу проти себе і свого брата політичною.

Захист заявив про намір оскаржити вердикт суду.

Учасниця протесту на підтримку Олексія Навального. Архівне фото, Москва, 2013 рік
Учасниця протесту на підтримку Олексія Навального. Архівне фото, Москва, 2013 рік

Прокуратура, яка вимагала для Навального 10 років ув’язнення, а для його брата – восьми, заявляє, що вирішить, чи оскаржувати рішення після того, як побачить повний текст вироку. Суддя сьогодні зачитала тільки резолютивну частину вироку, без мотивувальної частини.

Російські опозиційні активісти вважають справи проти Навальних політично вмотивованими і вимагають звільнення братів. О 19:00 за московським часом (це 18:00 за Києвом) активісти сподіваються зібратися на протест у центрі Москви – на Манежній площі. У Facebook про свій намір прийти на акцію заявили близько 17 тисяч людей.

Близько 100 людей прийшли до будівлі суду, де оголошували вирок.

Акція підтримки Олексія Навального у вересні 2013 року
Акція підтримки Олексія Навального у вересні 2013 року

XS
SM
MD
LG