Доступність посилання

ТОП новини

Скандали під ялинку. Найкращий час ховати погані новини – Новий рік


Ялинка на майдані Незалежності, 22 липня 2014 року
Ялинка на майдані Незалежності, 22 липня 2014 року

Від вердикту Навальному до вторгнення радянських військ до Афганістану – найгучніші скандали під Новий Рік

Скандальні відставки, погроми та військові напади – погані новини зазвичай вражають наприкінці грудня, коли більшість світу зайнята святкуванням. Росія – знову задає тренд.

Вердикт Навальному

30 грудня 2014 року Замоскворецький суд Москви оголошує вирок опозиціонеру Олексію Навальному і його брату Олегові у справі «Ів Роше». Олексій отримав три роки і 6 місяців умовно, Олег – 3,5 роки колонії.

Напередодні, 29 грудня, Олексій Навальний повідомив, що вирок йому і братові перенесли на 30 грудня. Про це опозиціонер написав у своєму блозі. Спочатку, вердикт у справі проти опонента Кремля планували оголосити на два тижні пізніше – 15 січня. Обвинуватили у шахрайстві та легалізації коштів. Справу називають сфабрикованою. Прихильники обвинуваченого кажуть, що звинувачення є помстою за те, що Навальний в опозиції до президента Володимира Путіна.

Закриття азербайджанського бюро Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа

Уряди інших країн також використовують Різдво, як димову завісу для дій, що спричинили би більший ажіотаж – і критику – у менш святковий час року. 27 грудня 2014 року азербайджанські правоохоронці опечатали офіс Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа у Баку. Офіс ЗМІ, яке фінансують Сполучені Штати, перед цим обшукують, а працівників мовника допитують – декого протягом 12 годин, від редактора до прибиральниці. Обшукують навіть домівки журналістів. За збігом обставин, влада Азербайджану заборонила мовлення міжнародних радіостанцій (і Радіо Свобода зокрема) на національних частотах – із 1 січня 2009 року.

Затримання казахського опозиціонера

27 грудня 2014 року «непомітно» затримують видатного казахського опозиціонера – непомітно для західних ЗМІ. Муратбека Кетебаєва заарештовують у Мадриді за ордером Інтерполу, який видала влада Казахстану у середині грудня. Йому загрожує екстрадиція до Казахстану, який звинувачує його в причетності до безладів у Жанаозені у 2011-му, і теракту в Алмати наступного року. Кетебаев звинувачення заперечує. Він є затятим критиком давнього авторитарного лідера Казахстану Нурсултана Назарбаєва, і публічно засуджував корупцією в уряді Казахстану. Із 2001 року Кетабаєв у добровільному вигнанні у Польщі, яка надала йому політичний притулок.

Євромайдан в Україні

«Сюрпризу» від влади чекали в новорічну ніч 1 січня 2014-го в Україні. Після силових розгонів мирних активістів у ніч на 30 листопада та 12 грудня, під час свят українці готувалися до раптового нападу на прихильників євроінтеграції. В очікуванні біди на центральній площі Києва, майдані Незалежності, зібралися близько півмільйона українців і хором заспівали національний гімн. Новорічна ніч пройшла спокійно.

Рекордна кількість українців заспівали гімн на Новий рік
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00


Вердикт Ходорковському

Гучний судовий процес над російським нафтовим магнатом Михайлом Ходорковським закінчується 30 грудня 2010 року – за день до найбільшого свята Федерації. Ходорковський і його партнер Платон Лебедєв – уже у в’язниці за ухилення від сплати податків. Тепер – судять за розтрату майна. «Дають» – іще шість років. Затяжний судовий процес широко називають політично вмотивованим.

Газова війна між Росією і Україною

Гіркі чвари щодо ціни на газ між Росією і Україною спалахують, як правило, в останні дні грудня. «Газпром» – російська монополія – також має новорічну традицію: перекрити Україні вентиль у розпал святкувань. У 2006-му «Газпром» урізає постачання палива саме 1січня. Три роки по тому – знову 1 січня – російський монополіст повністю перекриває Україні трубу. Постачання відновлюється 20 січня – після численних двосторонніх перемовин.

Відставка Єльцина

Президент Росії Борис Єльцин підтримав традицію і зробив країні сюрприз під ялиночку – повідомленням про відставку. Гучну новину оголосив із телевізора – під час новорічного звернення 1999-го. Після традиційного «Дорогі росіяни», очільник держави заявив про «магічну дату» і «нове століття й тисячоліття», і на другій хвилині промови шокував: «Я принял решение, долго и мучительно над ним размышлял. Сегодня, в последний день уходящего века, я ухожу в отставку… Мы создаём важнейший прецедент цивилизованной добровольной передачи власти». Шокував і побажав росіянам щастя у новому році.


Новорічний напад на Грозний

У переддень Нового 1994 року, лише через два тижні після того, як Москва розв’язала першу війну проти влади Чечні, яку було проголошено незалежною державою, російські війська атакували Грозний. Замість святкувань, мешканці Грозного зустрічають Новий рік під кулями та уламками від бомбувань. Закінчується напад нищівною поразкою російських військ. Через погану бойову підготовку і суперечливі накази Москви, армія Кремля відступає – швидко і з великими втратами. Однак, Грозний російські віська таки захоплять пізніше – на початку лютого 1995-го.

Розвал Радянського Союзу

25 грудня 1991 року президент СРСР Михайло Горбачов залишає спроби реанімувати Радянський Союз, який тріщить по швах, і йде з посади президента. У зверненні на центральному телебаченні Горбачов заявляє: «Через відповідну ситуацію з утворенням Співдружності незалежних держав, я припиняю свою діяльність на посаді президента СРСР… із принципових міркувань». Повноваження передає Борису Єльцину. Замість прапора із серпом і молотом у новорічну ніч над Кремлем підіймають російський триколор.

Радянське вторгнення в Афганістан

Затяжна радянсько-афганська війна почалася 24 грудня 1979 року – зі вторгнення до Афганістану військ СРСР. Радянські десантники вбивають афганського лідера Хафізуллу Аміна і замінюють його на свого протеже, Бабрака Кармаля – щоб придушити хвилі невдоволення в афганській політиці впливом Москви. Утім, те, що на думку Кремля мало принести швидку та беззаперечну перемогу, закінчується принизливим відступом після понад 9 років збройного конфлікту.

Над матеріалом працювали: Ольга Мальчевська та Claire Bigg

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG