Доступність посилання

ТОП новини

Янукович програв ще до того, як утік – розслідування New York Times


Плакат учасників Революції гідності. Київ, Грудень 2014 року
Плакат учасників Революції гідності. Київ, Грудень 2014 року

«Він думав, що це тимчасові труднощі» – Добкін про Януковича

Журналісти New York Times здійснили розслідування останніх годин правління Віктора Януковича. На основі бесід з ключовими постатями подій лютого 2014 року, телефонних записів та інших документів газета робить висновок: Янукович програв ще до того, як утік.

Ще на світанку 20 лютого «виснажений проєвропейський протестний рух» контролював у кращому разі якісь кілька сотень метрів у центрі Києва, пишуть Ендрю Гіґінс і Ендрю Крйемер. Однак після кровопролиття, яке відбулося згодом того ранку, прибічники Януковича в парламенті відвернулися від нього, і він був змушений почати переговори з трійкою опозиційних лідерів. Саме тоді почалися й дзвінки від силовиків, які благали надати їм супровід для безпечного виїзду з Києва, пише видання, посилаючись на слова народного депутата Сергія Пашинського.

За словами командира «Беркуту» Андрія Терещенка, Пашинський організував ескорт для нього та ще близько 60 «беркутів» для виїзду з Києва, звідки вони рушили автобусом до Донецька. За оцінками самого Пашинського, він організував супровід для виїзду з міста більш як 5000 бійців «Беркуту», «Альфи», сил МВС та інших військових підрозділів.

У розмовах з журналістами силовики сказали, що їх злякали слова з мирної угоди, укладеної в Києві за посередництва європейських дипломатів і підписаної Януковичем, про необхідність розслідування вбивств протестувальників: вони боялися, що Янукович «готовий здати тих, хто його захищав».

Крім того, силовиків лякали чутки про викрадення 1 200 одиниць зброї у Львові, яка могла потрапити до протестувальників у Києві. Західні дипломати в Києві, зокрема Посол США Джеффрі Пайєтт, теж знали про ці чутки та попередили командира «Самооборони» Майдану Андрія Парубія, що зброя не повинна потрапити до Києва, інакше «це змінить усю ситуацію». Той, своєю чергою, застеріг західні уряди, що якщо вони не займуть жорсткішу позицію щодо Януковича, то події можуть «отримати набагато загрозливіший вимір».

Після прийняття рішення Верховною Радою 20 лютого про повернення всіх силових структур до місць їхньої дислокації Янукович зрозумів, що втратив підтримку парламенту.

Тоді він вирішив здійснити поїздку на схід України, яка виглядала б не як втеча, а як президентський візит, пише видання з посиланням на слова Михайла Добкіна, який тоді був міським головою Харкова, і попросив організувати відвідини кількох фабрик.

«Він думав, що це тимчасові труднощі», – пригадує Добкін, називаючи президента «людиною з іншої планети», який був впевнений, що домовленість, досягнута за посередництва європейських дипломатів, ще могла забезпечити йому йому гідний відступ пізніше того року».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG