Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст Росії вніс ще одну організацію до реєстру «іноземних агентів»


У Росії неурядову організацію «Молодіжний центр консультації і тренінгу», яка працює у місті Волгоград, на вимогу Мін’юсту Росії визнали «іноземним агентом».

Керівник організації Темур Кобалія повідомив, що рішення про внесення центру в список «іноземних агентів» було прийнято управлінням Мін’юсту Волгоградської області тому, що він є директором грузино-російського форуму некомерційних організацій.

Уродженець Грузії Кобалія зазначив, що рішення винесено з грубим порушенням російського законодавства і буде оскаржено.

За ухваленими в Росії в 2012 році змінами до законів про громадські об’єднання і некомерційні організації, неурядові організації, що отримують фінансування з-за кордону і беруть участь у політичній діяльності в Росії, визнаються «іноземними агентами». Такі організації зобов’язані подати заяву про їхню реєстрацію у спеціальному реєстрі «іноземних агентів», а відтак подавати додаткові звіти частіше й детальніше, ніж інші організації. Вони також зобов’язані зазначати на всіх своїх матеріалах, що їх виготовив «іноземний агент». Під політичну діяльність за цим законом потрапляє дуже широкий спектр діяльності, зокрема, й організацій правозахисного спрямування.

У червні 2014 року в закон були внесені поправки, що дозволяють Мін’юсту РОсіїпримусово включати неурядові організації до реєстру «іноземних агентів».

Серед примусово внесених до реєстру «іноземних агентів» організації: «Сахаровський центр», «Солдатські матері Санкт-Петербурга», фонд «Громадський вердикт» та ще низка організацій.

XS
SM
MD
LG