Доступність посилання

ТОП новини

Опозиційна коаліція Сирії не поїде до Москви на переговори


Халід Ходжа
Халід Ходжа

Новий президент опозиційної Сирійської національної коаліції, яку підтримує Захід, Халід Ходжа, висловлює сумнів щодо участі у переговорах про врегулювання конфлікту у Сирії, які мають відбутися у Москві. Про це він заявив у понеділок, 5 січня, на прес-конференції у Туреччині, де базується цей рух.

«По-перше, запрошення Росії не адресувалося Сирійській національній коаліції. Це були індивідуальні запрошення представникам опозиції, але найчисленніша опозиція до сирійського режиму не була запрошена до Москви. По-друге, Москва закликає до діалогу з режимом, а це наразі на порядку денному не стоїть», – наголосив Ходжа.

За його словами, представники Сирійської національної коаліції ведуть переговори з іншими опозиційними рухами у цій країні. «Але всі у коаліції віддані сирійському народу, а не Росії», – сказав Ходжа.

Росія, яка є союзницею президента Сирії Башара аль-Асада, прагне зібрати представників сирійської влади і опозиції упродовж 26–29 січня в Москві для переговорів щодо вирішення конфлікту, який триває чотири роки.

2 січня Росія повідомила, що запросила 28 лідерів сирійської опозиції. Серед запрошених – Хаді аль-Бахра, який на той час був головою Сирійської національної коаліції, та двоє колишніх колишніх лідерів цієї коаліції – Моаз аль-Хатіб та Абдель-Бассет Сіда.

Опозиційна коаліція, яка ставиться до Росії з осторогою через підтримку режиму аль-Асада, заявила тоді, що обговорить цю пропозицію під час їхньої генеральної асамблеї 2 січня у Туреччині.

Натомість Башар аль-Асад зазначив, що готовий відвідати «попередні» переговори, але наголосив, що вони мають прокласти шлях для проведення конференції у Сирії.

Сирійська національна коаліція була створена у 2012 році. Її підтримують країни Заходу, Туреччина і кілька арабських держав. У неділю, 4 січня, її новим президентом обрали Халіда Ходжу.

Упродовж громадянської війни у Сирії, яка триває з 2011 року, там загинуло 200 тисяч людей і мільйони стали біженцями.

XS
SM
MD
LG