Доступність посилання

ТОП новини

Україна переможе Росію у сфері керівництва державою (світова преса)


Від початку 2014 року більшість українців почали брати майбутнє країни у свої руки

Світові ЗМІ пишуть, що наступний етап конфлікту між Росією та Україною відбуватиметься у сфері керівництва державою. Інші ЗМІ продовжують обговорювати скандальну заяву голівудського режисера Олівера Стоуна про Майдан. Також новорічна трансляція на телеканалі «Інтер» російського шоу за участі тамтешніх зірок все ще є темою міжнародної преси.

Міжнародна організація новин Christian Science Monitor пише, що між Україною та Росією цього року вестиметься боротьба не у військовій сфері, а у сфері керівництва державою. У цьому випадку Україна може перемогти. Багато держав цікавляться, яка з правлячих моделей, – самодержавна чи демократична – гарантує стійке зростання, пише видання. Україна та Росія, чиї історія, культура та релігія частково збігаються, можуть надати відповідь на це питання, запевняє Christian Science Monitor.

«Наразі, незважаючи на корупцію та великі борги, Україна перемагає», – пише видання. Хоч президент і прем’єр-міністр країни представляють різні партії, вони складають враження об’єднаних довкола наміру підвищити рівень прозорості та відповідальності уряду. «Заслуга країни полягає ще й у тому, що вона не має харизматичного лідера, від якого суспільство очікувало б управління. Від 2014 року, коли Росія почала загрожувати Україні, більшість українців зрозуміли, що майбутнє залежить від них самих», – пише видання.

Американський сайт новин Daily Beast пише про голівудського режисера Олівера Стоуна, який збирається знімати фільм про події на Майдані, який, за його словами, організували «прозахідні іноземні елементи», що мають «відбитки пальців ЦРУ». Його спроби вислужитися перед російським президентом Володимиром Путіним видання називає малодушними, нечесними та нешанобливими щодо українців, які загинули у боротьбі проти Росії.

Стоун вже зняв фільми про Кубинського революційного лідера Фіделя Кастро та колишнього президента Венесуели Уго Чавеса. Стрічка про Януковича лише доповнить вже трійцю картин, присвячених «бандитським самодержавцям», зазначає видання. Причиною ж останніх публікацій Стоуна у соціальних мережах видання називає, перш за все, його прагнення залучити Путіна до свого чергового фільму.

Загалом, читати лекції українцям, тисячі з яких загинули, борючись за свою батьківщину проти агресора, про те, що вони знають чи не знають про Януковича, ЦРУ чи Росію є неймовірно зверхнім, вважає видання і підсумовує: «Підлизуючись до деспота, Стоун робить із хоробрих українців, які віддали своє життя заради порядної країни, пішаків».

Українська англомовна газета Kyiv Post пише про скандальне шоу на телеканалі «Інтер» за участі російських зірок і, зокрема, депутата Держдуми Росії співака Йосипа Кобзона, оголошеного в Україні персоною нон-ґрата. Посилаючись на численні вимоги оштрафувати чи навіть закрити канал, автор статті запитує, як має демократичне суспільство в умовах війни балансувати між національною безпекою та свободою слова.

«Відповіді ніхто не знає», – пише видання. Існує мало чітко сформульованих демократичних тактик, які можна застосувати в Україні. Щоб вирішити, чи має свобода слова бути обмежена з міркувань національної безпеки, вкрай потрібне обговорення з точки зору міжнародного закону.

«Якщо вам щось не подобається, цього не достатньо, щоб це «щось» заборонити в умовах демократії. Показувати радянських зірок на «Інтері» не було незаконним на основі чинного законодавства, тому телеканал не мають покарати, принаймні, не уряд мав би це робити. Але якщо громадянське суспільство висловлює критику, розпочинає бойкоти чи вимагає, щоб «Інтер» змінив свою програму, – це інша справа», – пише видання.

Американський часопис Forbes пише, посилаючись на Державну службу статистики України, що Росія все ще залишається найбільшим торговельним партнером України, що не є несподіваним, адже за часів Радянського Союзу, українська та російська економіки були всебічно інтегровані, зазначає видання. За січень-жовтень 2014 року, Україна експортувала близько 8,8 мільярда доларів товарів і послуг у Російську Федерацію, а імпортувала – на 11,2 мільярда доларів.

«Це означає, що спроби українського уряду відсторонитися від Росії будуть неймовірно складними та будуть потребувати набагато більше часу, ніж про це говорили у публічних заявах», – зазначає часопис.

Складно не означає неможливо, однак переорієнтація України у напрямку Європи може тривати десятиліттями. Декількох прес-конференцій та підписання законопроектів для цього недостатньо, пише видання.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG