Доступність посилання

ТОП новини

Литва із євро ще більше віддаляється від впливу Росії


Зародження євро – це більша інтеграція в європейський простір і відмежування від впливів Росії – Йонусис

Литва офіційно приєдналася до єврозони й стала 19-ю країною, яка використовує спільні гроші Європейського союзу. Це остання з трьох балтійських держав, яка розпрощалася з власною національною валютою. Литовська влада пов’язує з євро сподівання на зміцнення безпеки країни та покращення економічної ситуації.

Запровадження євро у Литві відбувається без якихось помітних проблем. З банкоматів можна вийняти нову валюту, а в магазинах розрахуватися готівкою або банківською карткою. Можна зауважити, як люди з цікавістю розглядають євромонети. На литовському варіанті монети євро зображено герб Литовської Республіки – «Погоня», тобто вершника з піднятим над головою мечем і щитом, а також вміщено назву країни литовською мовою Lietuva.

Утім, поки що платити можна й літами, якими литовці користувалися, починаючи з 1993 року. Національна литовська валюта буде в обігу паралельно з євро до 15 січня, а до кінця першого півріччя літи можна безкоштовно обміняти на гроші ЄС. Щоправда, чимало мешканців країни не приховує смутку з приводу того, що валюта яка служила їм понад два десятиріччя, відходить в історію. Минулої п’ятниці у Вільнюсі громадські діячі консервативних поглядів провели символічний похорон «шановного літа»

Обійшлося без «єврошоку»

Все ж, більшість литовців підтримує перехід країни на спільну європейську валюту. За даними опитувань громадської думки, 53 відсотки громадян Литви позитивно оцінюють цю подію. Характерно, що підтримка ідеї вступу Литви в єврозону помітно зросла після вторгнення Росії в Україну. В 2013 році запровадження євро хотів тільки 41 відсоток литовців.

Щоправда, чимало й таких, які побоюються, що зміна валюти спричинить зростання цін. Мовляв, бізнес, перераховуючи ціни товарів із літів на євро, заокруглюватиме їх на свою користь. Саме тому уряд країни обіцяв суворо контролювати процес перерахунку цін.

Головна мета – більше інтегруватися в європейський простір і відмежуватися від впливів Росії
Лаймантас Йонусис

Лаймантас Йонусис, публіцист із Вільнюса, каже, що литовці здебільшого позитивно сприймають запровадження євро. На його думку, спільна європейська валюта допоможе Литві здійснити черговий цивілізаційний стрибок. «Головна мета – це більше інтегруватися в європейський простір, і взагалі в західний світ, і відмежуватися від впливів Росії», – говорить публіцист.

Монети євро Литви номіналом 1 і 2 євро
Монети євро Литви номіналом 1 і 2 євро

Йонусис каже, що пересічні литовці, які побоювалися так би мовити єврошоку, зітхнули з полегшенням вже в перші дні січня. Він пояснює: «Не підтвердилися побоювання, що все дорожчатиме, Дуже небагато товарів подорожчало, дещо зросли ціни в сфері послуг, але не набагато. Проте, буде зручніше подорожувати по Європі, а також по тих державах, де нема євро, тому що євро можна поміняти в кожній країні».

За словами Йонусиса, введенню євро особливо радіє численна литовська трудова еміграція, яка працює в країнах ЄС. Тепер, каже публіцист, заробітчани, які переказують у Литву гроші, не мусять платити за перекази досить велику провізію, так, як це було раніше. Серед труднощів перших днів у єврозоні Йонусис називає черги бажаючих обміняти літи на євро. Виявилося, що в населення на руках чимало готівки. «У людей було багато готівки, не у всіх звичайно, та деякі люди не довіряють нікому – ні урядові, ні банкам. За даними досліджень, це менш освічені люди, ті, які небагато заробляють. Крім цього, це готівка з тіньової економіки, тож тепер, звичайно, є черги, щоб обміняти гроші», – розповів Лаймантас Йонусис.

Євро дає підстави з надією дивитися в майбутнє – Грібаускайте

У свою чергу владна еліта литовської держави переконана, що запровадження євро матиме для Литви тільки позитивні наслідки. Литва до вступу в Єврозону готувалася тривалий час, вже в 2002 році літ так би мовити прив’язали до євро, тож литовська економіка понад 10 років тісно пов’язана з ситуацією в єврозоні.

Альгірдас Буткевічус
Альгірдас Буткевічус

Президент країни Далія Грібаускайте вважає, що литовці повинні пишатися впровадженням євро. За її словами, це символічний фінальний етап євроінтеграції, який дає підстави з надією дивитися в майбутнє. Натомість прем’єр-міністр Литви Альгірдас Буткевічус сподівається, що запровадження євро стане потужним поштовхом до розвитку національної економіки.

Ми є серед лідерів економічного зростання в Європейському союзі
Альгірдас Буткевічус

«Євро буде нашим гарантом економічної та політичної безпеки. Ми будемо здатні розвивати нашу економіку ще швидшими темпами, що дасть змогу створити нові робочі місця і збільшити зарплати наших людей. Я твердо переконаний, що приєднання Литви зміцнить єврородину. Ми є серед лідерів економічного зростання в Європейському союзі», – зазначає прем’єр Литви.

Валдіс Домбровскіс
Валдіс Домбровскіс
Перебування балтійських держав в зоні обігу євро зміцнить економіку регіону
Валдіс Домбровскіс

Приєднання Литви до єврозони з ентузіазмом зустріли в ЄС. Про це заявив Валдіс Домбровскіс, президент Європейської комісії, який відповідає за єврозону. «Приєднання Литви до єврозони означає завершення процесу повернення балтійських держав до політичного та економічного серця нашого континенту. Це символічний момент не лише для Литви, але й для цілої єврозони , яка залишається стабільною, привабливою і відкритої для нових членів. Я переконаний, що перебування балтійських держав в зоні обігу євро зміцнить економіку регіону і зробить балтійський регіон ще більш привабливим для бізнесу, торгівлі та інвестицій», – сказав Домбровскіс.

Тим часом у сусідній з Литвою Польщі переходити на спільну європейську валюту не поспішають. Матеуш Щурек, польський міністр фінансів, каже, що Польща наразі не готова до запровадження євро. За його словами, в Литві понад 10 років не було таких коливань курсів валюти, як у Польщі. Щурек говорить, що дискусію про запровадження євро потрібно продовжувати, та поки що рано вказувати будь-які дати, коли саме це може відбутися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG