Доступність посилання

ТОП новини

Світ засуджує «варварський» напад на Charlie Hebdo


Світові лідери і правозахисні медіа-організації засуджують «варварський» напад на паризький тижневик Charlie Hebdo у результаті чого загинуло 12 людей. Вони називають його актом тероризму і атакою на свободу слова.

Союзники Франції запропонували свою підтримку цій країні після того, як чоловіки, озброєні автоматами «Калашникова» відкрили вогонь у редакції сатиричного журналу у середу, 7 січня.

Президент Франції Франсуа Олланд назвав цей напад «терористичним актом».

«Це варварський акт, який був вчинений у Парижі проти журналу, публікації якого є втіленням свободи. Журналісти і поліцейські були боягузливо вбиті», – сказав Олланд.

Білий дім засудив напад у «найбільш суворій манері».

«Я рішуче засуджую цю жахливу стрілянину у редакції Charlie Hebdo у Парижі» – сказав президент США Барак Обама і додав, що американці «у думках і молитвах з жертвами нападу і громадянами Франції».

Речник президента Росії Володимира Путіна сказав: «Москва рішуче засуджує тероризм у будь-яких формах».

Лідери мусульманської спільноти у Франції також засудили напад.

«Цей варварський напад також є атакою проти демократії та свободи преси», – йдеться у заяві Ради мусульман Франції.

Міністр культури і туризму Туреччини Омер Селік заявив, що це лише посилить міжрелігійне напруження у Європі.

«Я відкидаю будь які порівняння з ісламом – це боягузливий напад. Ніхто не може захищати іслам вчиняючи вбивства. Метою цієї атаки є посилення негативного сприйняття з боку іноземців і мусульман у Європі у час посилення ісламофобії і расизму», – зазначив турецький міністр.

Комітет захисту журналістів (КЗЖ) заявив, що це «брутальний напад на свободу слова у серці Європи». КЗЖ та організація «Репортери без кордонів» назвали 7 січня «чорним днем».

Представник ОБСЄ у справах свободи засобів інформації Дуня Міятович також засудила напад на газету у Парижі.

Прем’єр Британії Дейвід Камерон засудив стрілянину як «огидну» і «варварську», тоді як канцлер Німеччини Ангела Меркель назвала напад «презирливим».

Прем’єр-міністр Італії Меттео Ренці висловив свій «жах і тривогу». Він наголосив, що «насилля завжди програватиме свободі».

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що «шокований брутальним і нелюдським нападом», який був «актом варварства».

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ вжив схожі слова – «акт варварства і жорстока атака на свободу слова».

«Ми висловлюємо повну солідарність з нашими французькими союзниками. Всі країни НАТО стоять разом у боротьбі з тероризмом. Тероризм у будь-якій формі не може бути виправданий», – сказав Столтенберґ.

Поліція повідомляє, що очевидці розповідають, що нападники викрикували фрази «ми помстилися за пророка» і «Аллагу акбар» (Аллах великий).

У результаті нападу на редакцію Charlie Hebdo було вбито 12 людей, ще 10 були поранені.

Сатиричний тижневик Charlie Hebdo отримав свою популярність у 2006 році, коли передрукував карикатури на пророка Мухаммеда, які вперше з’явилися у датській газеті Jyllands-Posten і викликали хвилю протестів у мусульманському світі.

Колишня редакція журналу була закидана запальними бомбами у листопаді 2011-го, коли видання опублікувало на головній сторінці карикатури на пророка Мухаммеда під заголовком «Charia Hebdo».

Попри виклики до суду через звинувачення у порушенні антирасистського законодавства, газета продовжувала публікувати карикатури мусульманського пророка.

У вересні 2012 року Charlie Hebdo опублікував карикатури оголеного Мухаммеда, коли у кількох країнах відбувалися протести через малобюджетний фільм «Невинність мусульман», який був знятий у США і ображав пророка.

В останньому твіті, вранці 7 січня, журнал Charlie Hebdo опублікував карикатуру лідера угруповання «Ісламська держава» Абу Бакра аль-Багдаді.

XS
SM
MD
LG