Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч Яценюка і Меркель та атака хакерів на Німеччину


Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк та канцлер Німеччини Анґела Меркель. Берлін, 8 січня 2015 року
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк та канцлер Німеччини Анґела Меркель. Берлін, 8 січня 2015 року

«Росія посилала і продовжує посилати в Україну свої війська. Все це робиться за вказівкою Путіна» – Арсеній Яценюк

Берлін – Візит Арсенія Яценюка до Німеччини супроводжувався своєрідною «сенсацією»: доступ до інтернет-сторінок державних відомств ФРН у четвер був обмежений упродовж кількох годин. Відповідальність за хакерську атаку взяло на себе проросійське кібер-угруповання «КіберБеркут», представники якого стверджують, що вони з України. На його сайті вказано, що саме це кібер-угруповання заблокувало роботу сайтів канцлера ФРН. Але це не завадило запланованим зустрічам прем’єра України із президентом крани Йоахімом Ґауком, канцлером Анґелою Меркель, а також із групою німецьких підприємців.

«Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк просить про розширення допомоги його країні» – з такими або схожими заголовками інформаційні аґенції Німеччини повідомили про візит глави українського уряду Арсенія Яценюка до ФРН.

Розповідаючи про його зустріч із президентом крани Йоахімом Ґауком, журналісти цитують прем’єр-міністра, де він запевнює Ґаука в тому, що Київ виконає свою частину Мінських домовленостей про врегулювання кризи в Україні.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк та президент Німеччини Йоахім Ґаук. Берлін, 7 січня 2015 року
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк та президент Німеччини Йоахім Ґаук. Берлін, 7 січня 2015 року

Відновити кордон, вивести російські війська, вступити до НАТО

Сторони обговорили спільні кроки щодо подолання наслідків російської агресії на сході і дійшли висновку, що головним тут має стати відновлення контролю на кордоні, виведення російських військ і припинення поставок зброї бойовикам, якими керує Кремль. Арсеній Яценюк у цьому зв’язку висловився про намір України вступити до НАТО.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

«Необхідні реформи, щоб модернізувати політичну систему України, українську економіку, військову галузь. Крім того, необхідно провести референдум і запитати в українських громадян, хочуть вони в НАТО чи ні. Наступним кроком буде подання заяви і вступ до НАТО. Тут ідеться уже не лише про Україну, а про глобальну безпеку», – сказав Арсеній Яценюк.

Щодо цього німецькі оглядачі висловлюють різні думки. Зокрема, Штефан Майстер, експерт Німецького фонду закордонної політики, зазначив: «Заяви, як це зробив президент Порошенко минулого тижня про нове озброєння і наближення перемоги, не особливо сприятимуть стабілізації. А риторика щодо НАТО пана Яценюка не дуже допомагає справі. Це два моменти. Третє: питання важкого озброєння. Де пролягає межа для України, коли б вона погодилася відвести важке озброєння з прикордонних територій?»

Кредитні кошти сприятимуть відбудові східних регіонів

Арсеній Яценюк також обговорив із президентом ФРН ухвалений в Україні пакет реформ і подальші плани уряду щодо стабілізації фінансової і економічної ситуації, кроки для боротьбі з корупцією. При цьому Яценюк наголосив на рішучій волі президента Петра Порошенка, уряду, парламентської коаліції до подальших змін, які наближатимуть Україну до ЄС. Під час зустрічі з президентом Ґауком у берлінському замку «Бельв’ю» Арсеній Яценюк сказав, що сподівається на збільшення допомоги з боку Німеччини у зв’язку з важкою економічною ситуацією в Україні.

Сьомого січня у Берліні представники Німеччини та України підписали спільний документ про намір надати Києву кредит у 500 мільйонів євро під низький відсоток терміном на 20 років. На ці кошти, за заявою Яценюка, планується фінансувати проект відбудови східних регіонів України, котрі постраждали від збройного конфлікту з проросійськими сепаратистами.

«Це – реальний крок допомоги, який оголосила канцлер ФРН Анґела Меркель кілька місяців тому під час візиту в Україну, і це перейшло в реальну площину», – відзначив Яценюк.

За його словами, на рівні міністерств економіки ФРН та України будуть проведені процедури щодо того, хто одержуватиме ці кредити. Тим часом у Міністерстві економіки ФРН відзначили, що поки не зрозуміло, які саме проекти будуть реалізовані, повідомляє агентство dpa.

Cамих німецьких грошей недостатньо, допомагати мають міжнародні організації
Штефан Майстер

Чи врятує ситуацію півмільярдний кредит? Штефан Майстер, експерт Німецького фонду зовнішньої політики, пояснив: «Цих грошей абсолютно недостатньо. Така сума – крапля в морі. Важливішою за кредит була зустріч із німецькими підприємцями з метою залучення їх до співпраці з Україною та намаганням переконати, що реформи там починають реалізовуватися. Тільки самих німецьких грошей недостатньо, допомагати мають міжнародні організації».

Міністри працюють, щоб підготувати можливу зустріч в Астані
Анґела Меркель

Вже на зустрічі Арсенія Яценюка з канцлером Німеччини Анґелою Меркель головною темою переговорів були питання урегулювання конфлікту на сході України, а також підготовка зустрічі в Астані. Щодо цього канцлер ФРН зауважила: «Міністри закордонних справ наших країн працюють разом з французькими і російськими колегами, щоб підготувати можливу зустріч в Астані. Чи ця зустріч відбудеться – стане зрозуміло лише після переговорів у наступні дні».

Яценюк закликав Москву забрати своїх «бандитів» з України

Росія досі направляє в Україну війська попри те, що 5 вересня було оголошено припинення вогню на Донбасі, заявив Арсеній Яценюк після переговорів із Анґелою Меркель.

Яценюк закликає Москву забрати своїх «бандитів» з України. «Росія посилала і продовжує посилати в Україну свої війська. Все це робиться за вказівкою президента Росії Володимира Путіна», – наголосив український прем’єр.

Меркель, своєю чергою, заявила, що лише повне виконання Мінських домовленостей може стати підставою для скасування частини санкції проти Росії.

Хакерська атака на державні сайти

Під час візиту Арсенія Яценюка до Німеччини тутешні ЗМІ вибухнули новиною: доступ до інтернет-сторінок державних відомств ФРН обмежений упродовж кількох годин. Відповідальність за хакерську атаку взяли на себе проросійські хакери з угруповання «Кіберберкут», які стверджують, що вони з України. На сайті групи вказано, що саме її представники заблокували роботу сайтів канцлера ФРН і бундестагу. «Ми звертаємося до народу та уряду Німеччини з вимогою припинити фінансову та політичну підтримку злочинного київського режиму, котрий розв’язав кровопролитну громадянську війну», – мовиться у заяві хакерів.

Як повідомив офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт, чиї слова цитує агенція AFP, ідеться про сайти канцлера Меркель, уряду ФРН, Бундестагу та МЗС Німеччини. За словами Зайберта, «атака була серйозною». При цьому він не коментував, хто саме стоїть за хакерським нападом, пославшись на брак подробиць. Зайберт також повідомив, що Федеральне відомство з безпеки у сфері інформаційної техніки було своєчасно поінформоване про кібератаку.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк та канцлер Німеччини Анґела Меркель. Берлін, 8 січня 2015 року
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк та канцлер Німеччини Анґела Меркель. Берлін, 8 січня 2015 року

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG