Доступність посилання

ТОП новини

Чи страшно працювати українським карикатуристам?


Карикатура Олексія Кустовського
Карикатура Олексія Кустовського

«В Україні загрози для карикатуристів та сатириків були в часи Кучми та Януковича» – Кустовський

Яна Борщ

Радіо Свобода звернулося до українських карикатуристів Ігоря Лукянченка, Костянтина Казанчева, Євгенії Олійник, Володимира Казаневського та Олексія Кустовського із запитанням, чи не страшно їм працювати в Україні після теракту в Парижі?

Ігор Лук’янченко: «В Україні навряд чи могло статися таке, як у Франції, тут ставлення до карикатури дещо інше. В українській карикатурі з моменту створення держави таких особливо гострих моментів не було».

Костянтин Казанчев: «В Україні ще слава Богу нікого не посадили, але я думаю, що у нас, по-перше, немає такої карикатури, як в розвинених країнах, по-друге наші карикатуристи більше ілюстратори, ніж журналісти».

Євгенія Олійник: «Працювати з карикатурою в Україні безпечніше, ніж у Франції, адже у нас немає настільки яскраво виражених міжетнічних, міжрелігійних конфліктів, а у Європі вони загострилися аж до такої межі».

Володимир Казаневський: «Особисто я не відчуваю такої небезпеки. Мені здається, що події 2004 року, потім Майдан заклали хороший фундамент свободи преси, і, в принципі, наші карикатуристи нічого не бояться малювати».

Олексій Кустовський: «Байдуже, що намалював художник. За жоден малюнок не можна вбивати, бо це є варварством. Якщо чиїсь почуття ображені – є суд. Для мене та багатьох моїх колег в Україні релігійні теми є занадто тонкими сферами, я намагаюся оминати їх, – зізнається художник. – Однак давайте враховувати сатиричні традиції Франції та конкретного видання зокрема, яке існує з 1960-х років, і часто судиться з тими, кого висміює. В Україні подібні загрози для карикатуристів та сатириків були в часи Кучми та Януковича: хлопців переслідували, їх судили. Але такого – не було».

На цю ж тему:

08.01.2015
Теракт у Парижі: українці співчувають і звертають увагу на Росію

«Доки у світі є державний тероризм, він підживлюватиме тероризм інших форм. Це тероризм, жертвами якого є українці, а тепер стали французи» – Чубаров далі
08.01.2015
Апологія карикатури. Соцмережі про Charlie Hebdo

Дискусії в соцмережах щодо французької трагедії далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG