Доступність посилання

ТОП новини

Чому тільки зараз Інтерпол оголосив у розшук Януковича?


Плакат у Києві на Хрещатику під час Революції гідності
Плакат у Києві на Хрещатику під час Революції гідності

Вони перевіряли інформацію, надану правоохоронними органами України, чи не є це політичним переслідуванням – Карпунцов

У понеділок міністр внутрішніх справ Арсеній Аваков повідомив на своїй сторінці у «Фейсбуці», що у міжнародний розшук Інтерполу офіційно оголосили колишнього президента України Віктора Януковича, його сина Олександра, екс-прем’єра Миколу Азарова, екс-урядовців Раїсу Богатирьову, Юрія Колобова, та колишнього керівника «Укртелекому» Георгія Дзекона.

«Через кілька місяців з моменту звернення в березні 2014 року, аргументації та підготовки пояснень, щодо підготовлених запитах МВС, Генпрокуратури України та СБУ, спеціальна комісія Інтерполу ухвалила рішення. Оголошені в міжнародний розшук Інтерполу (червона картка – затримання для екстрадиції в Україну)», – написав керівник МВС України Арсен Аваков на своїй сторінці.

У лютому екс-президент Віктор Янукович та інші високопосадовці втекли з України після масових розстрілів людей на майдані Незалежності в Києві. Восени президент Росії Володимир Путін визнав, що в лютому 2014 року Росія допомогла Януковичу втекти до Криму.

Наразі невідомо, де перебуває Янукович. Востаннє він збирав прес-конференцію у Росії в Ростові-на-Дону.


Радіо Свобода звернулось за коментарем до старшого помічника генерального прокурора України з особливих доручень Валерія Карпунцова, чому саме зараз? Тобто чому так довго чекали поки оголосили в розшук?

Вони перевіряли інформацію на рахунок того, чи не є це політичним переслідуванням

– Ну справа в тому, що документи були надіслані набагато раніше, але за даними з офісу Інтерполу, вони перевіряли інформацію, надану правоохоронними органами України на рахунок того, чи не є це політичним переслідуванням.

– А як ось зараз, після того, як про це оголосили, виглядатиме процедура, якими будуть наступні кроки?

Валерій Карпунцов
Валерій Карпунцов

– Ну, в даному випадку ті країни, які є учасниками міждержавних угод, що регулюють діяльність міжнародного поліцейського офісу Інтерполу, вони повинні – у разі виявлення цих осіб – доставляти їх на вимогу правоохоронних органів України чи надавати допомогу у доставленні їх до України до компетентних органів. (До складу Інтерполу входять 190 країн, зокрема й Росія, яка, за міжнародними нормами мала б відповісти на запит організації про затримання для видачі колишніх українських посадовців – ред.)

– А що з майном, будинками цих осіб, які є на території України?

Майно, будинки заарештовані на території України, і досить багато – десь загальною кількістю на суму більше 2 мільярдів доларів

– Майно, будинки заарештовані на території України, і досить багато – десь загальною кількістю на суму більше 2 мільярдів доларів, якщо брати корпоративні права, майно, рахунки різні. А стосовно того, що іноді порушують питання, що та чи інша власність не була під обтяженням – таке також може бути. У разі, якщо це майно зареєстроване на підставних осіб і в системному зв’язку слідчими не встановлене було. Можливі такі варіанти, але вони є поодинокі, вони не є системними.

– Чи (в перспективі) вже є наступні прізвища осіб, які будуть оголошені в розшук?

По цій справі окрім найвищих посадовців, про яких усі говорять, є низка інших також чиновників першої, другої і третьої ланки

– Звичайно! Знаєте, у нас же в даному от випадку оголошення в розшук і висунення так званих «червоних карток» іде в рамках розслідування розкрадання державних коштів. А ще є досить багато інших кримінальних проваджень, головне з них – це створення злочинної організації колишнім президентом Януковичем і узурпації влади в Україні, що призвело, ви знаєте, до яких наслідків трагічних у нашій державі. По цій справі окрім найвищих посадовців, про яких усі говорять, є низка інших також чиновників першої, другої і третьої ланки. І звичайно під час розслідування, коли буде встановлюватись підозра, вони будуть оголошуватись, якщо будуть уникати слідства і суду, будуть оголошуватись у розшук.

12.01.2015
Аваков звинуватив генпрокурора Росії у «брехні державного рівня»

У Росії кажуть, що не отримували запитів на видачу Януковича далі
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG