Доступність посилання

ТОП новини

Берлінська зустріч у «нормандському форматі»: дати миру шанс


(Зліва направо) Міністри закордонних справ Росії Сергій Лавров, Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, України Павло Клімкін і Франції Лоран Фабіус, під час зустрічі у Берліні. 12 січня 2014 року
(Зліва направо) Міністри закордонних справ Росії Сергій Лавров, Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, України Павло Клімкін і Франції Лоран Фабіус, під час зустрічі у Берліні. 12 січня 2014 року

Обстріли українських позицій сепаратистами не зупинились навіть в день переговорів у Берліні

Міністри закордонних справ України, Росії, Німеччини та Франції проводять зустріч у Берліні, де обговорюють ситуацію в Україні. Зустріч у «нормандському форматі» відбувається за кілька днів до можливих переговорів лідерів чотирьох країн у столиці Казахстану Астані. Павло Клімкін, Франк-Вальтер Штайнмаєр, Лоран Фабіус та Сергій Лавров намагаються дипломатично «розчистити» шлях, зняти всі неузгодженості перед можливою зустріччю щодо врегулювання на Донбасі в Астані на найвищому рівні 15 січня – хоча наразі не відомо чи відбудеться вона.

Останнім часом дипломатична активність була напруженою – навіть в Парижі в неділю відбулася коротка зустріч Анґели Меркель, Франсуа Олланда та Петра Порошенка.

Франк-Вальтер Штайнмаєр
Франк-Вальтер Штайнмаєр

Інформації з Берліна про підсумки переговорів ще немає, але глава німецької дипломатії Франк-Вальтер Штайнмаєр перед початком переговорів сказав, що «ситуація в Україні є дуже важкою. Люди гинуть, бо немає припинення вогню в Східній Україні. Гуманітарна ситуація все ще дуже небезпечна і не знайдено сталого шляху виходу із кризи».

Водночас він додав, що вихід із кризи може бути тільки політичним.

Сергій Лавров
Сергій Лавров

Голова російської дипломатії Сергій Лавров наголосив на важливості втілення усього того, про що було домовлено у Мінську: «На цьому відрізку часу ми розглядаємо «нормандський формат» як такий, що дозволив вирішили головне завдання – він спряв початку прямого діалогу та підписанню Мінських домовленостей. Ми очікуємо, що зустріч у Берліні допоможе посприяти повному виконанню усього, про що було домовлено у Мінську усіма сторонами».

Головні моменти Мінських домовленостей – це повне припинення вогню і обстрілів, обмін усіма заручниками і полоненими, контроль над кордоном України та Росії, відведення важкої техніки обома сторонами на 15 кілометрів і створення таким чином фактично демілітаризованої 30-кілометрової зони, а також посилення спостережницької ролі ОБСЄ за виконанням мінських угод.

Напруга на Сході наростає

Переговори в німецькій столиці відбуваються на тлі активізації бойовиків-сепаратистів, які посилили обстріли українських позицій.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Речник РНБО України Андрій Лисенко заявив: «Терористи продовжують обстрілювати позиції українських військових і (українські сили) продовжують відбивати атаки ворога та стримувати бойовиків. Практично в усій зоні проведення антитерористичної операції ми спостерігаємо нарощування і перегрупування сил ворога».

За словами Лисенка, стався ще один бій в новому терміналі Донецького аеропорту і українським бійцям вдалося відбити напад бойовиків, а приміщення терміналу, за його словами, перебуває під повним українським контролем.

Чи буде зустріч в Астані – наразі невідомо

Анґела Меркель
Анґела Меркель

10 січня канцлер Німеччини Анґела Меркель повідомила президенту Росії Володимиру Путіну, що для проведення зустрічі в Астані потрібний прогрес у реалізації домовленостей, досягнутих у Мінську у вересні, і ще раз зажадала від Путіна, аби він натиснув на сепаратистів для досягнення вирішення на основі консенсусу між усіма сторонами.

Франсуа Олланд
Франсуа Олланд

Президент Франції Франсуа Олланд заявив раніше, що він поїде до Астани тільки за умови, що є шанс на просування вперед у розв’язанні кризи. Він сказав, що є сенс їхати до Астани, коли буде якийсь прорив. Водночас французький лідер додав, що прорив у реалізації Мінських домовленостей може статися.

Власне, над цим зараз і працюють дипломати у Берліні і відповідні столиці країн, які є членами «нормандського формату».

Глава німецької дипломатії Штайнмаєр сказав, що не знає, чи буде прогрес на берлінських переговорах, але додав: «Я лише знаю, що було б неправильно не здійснити нової спроби».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG