Доступність посилання

ТОП новини

12 загиблих і 16 поранених від влучення ракети в автобус на Донбасі (оновлено)


Трагедія сталася наступного дня після неуспішної зустрічі глав МЗС чотирьох країн у Берліні в «норманському форматі»

Українська сторона заявила про загибель вже 12 цивільних (дві особи померла в лікарні) та 16 поранених внаслідок влучення ракети в автобус на Сході України. Це сталося у вівторок поблизу українського КПП неподалік міста Волноваха, що в 35 кілометрах на південний захід від Донецька.

Згідно з одним повідомленням, автобус перевозив цивільних пасажирів із міста Маріуполь, що на узбережжі Азовського моря.

Українські військові кажуть, що цивільні загинули внаслідок вибуху від розриву ракети, випущеної з установки залпового вогню «Град».

Угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним, заперечує причетність до інциденту, наполягаючи, що український КПП є поза межами досяжності їхньої артилерії.

Сепаратистські лідери в Донецьку кажуть, що вони «не виключають, що це було актом провокації з боку українських військових, щоб перекласти вину за те, що сталося», на бойовиків-сепаратистів.

Донецька обласна державна адміністрація, яка підпорядковується уряду в Києві, повідомляла, що 10 цивільних загинуло і 18 отримали поранення біля Волновахи. Однак потім надійшли повідомлення, що в лікарні померли ще дві особи. Таким чином загальне число загиблих вже 12 осіб.

Перемир’я, про яке було домовлено у Мінську у вересні, порушується майже щоденно. Понад 4700 людей загинуло і понад 10 тисяч отримали поранення внаслідок бойових дій між українськими силами та сепаратистами на Сході України з квітня.

Бойові дії посилились останнім часом, підриваючи сподівання на мирну угоду.

Сепаратисти та українські сили звинувачують одне одного в порушенні перемир’я, яке було проголошено на початку грудня. У той же час Москва звинувачує Київ у намаганні вирішити конфлікт військовими засобами.

Берлін без успіху

12 грудня міністри закордонних справ України, Росії, Німеччини та Франції, зустрічаючись у Берліні в так званому «нормандському форматі», не спромоглися досягти відчутного прогресу для того, аби цього тижня відбувся саміт в Астані за участю лідерів цих країн у спробі покласти край конфліктові.

Франк-Вальтер Штайнмаєр
Франк-Вальтер Штайнмаєр

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр повідомив про це після чотиригодинних переговорів у Берліні з російським міністром Сергієм Лавровим, французьким міністром Лораном Фабіусом та главою української дипломатії Павлом Клімкіним.

Штайнмаєр сказав, що зустріч носила характер «дуже відкритого обміну» думками, але не дала результатів для того, аби чотири країни провели зустріч своїх лідерів цього тижня в Казахстані, як пропонував раніше український президент Петро Порошенко.

Штайнмаєр додав, що представники міністерств закордонних справ чотирьох країн знову проведуть зустріч найближчими днями для подолання розбіжностей у позиціях.

«Якщо буде просування вперед на такому рівні у найближчі дні, тоді ми готові зустрітися ще раз наступного тижня і поновити обговорення, яке ми розпочали сьогодні», – сказав Штайнмаєр журналістам у Берліні в понеділок.

У спільній заяві чотири міністри також закликали контактну групу, до складу якої входять Україна, Росія та ОБСЄ, знову зібратися і поновити зусилля для пошуку шляхів реалізації мирних домовленостей, які були досягнуті у Мінську у вересні. Ці домовленості передбачають також створення «відповідних умов для ефективного припинення вогню».

Якщо це буде зроблено, тоді це «розчистить шлях для підготовки успішного саміту» в Казахстані, заявили чотири міністри у Берліні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG