Доступність посилання

ТОП новини

Чеський президент Земан «тролить», роблячи скандальні заяви про Україну – історик


Мілош Земан
Мілош Земан

Земан «наполягає на своїх неправильних поглядах», ведучи «війну з інтелектуалами»

Чеські вчені опублікували другого відкритого листа президенту Чеської Республіки Мілошу Земану у відповідь на його звернення, де Земан ставить під сумнів знання чеських україністів про Степана Бандеру. Президент заявив, що Бандера хотів «в Україні створити васальну німецьку країну», але цей проект реалізований не був, тим не менше «президент Ющенко проголосив Бандеру героєм». «Я, на жаль, не можу привітати Україну з такими національними героями», – написав Мілош Земан. Він також розкритикував Бандеру 4 січня цього року, коли порівняв його портрет із німецьким нацистом Рейнгардом Гейдріхом, який урядував у Чехословаччині в часи Другої світової війни. Чеський історик Давід Свобода розповів Радіо Свобода про те, чому Земан не змінює своєї позиції, щодо української історії, не дивлячись на критику з боку вчених та істориків.

– Як на мене, є ціле розмаїття таких причин. Першу з них я не можу висловити, бо це тільки підозри, і я жодних доказів не маю. Це перша і дуже серйозна причина.

Друга причина, тут я сподіваюся, що можу говорити відверто, це якась така патологія, це просто таке злорадство. Він як такий, ми їх називаємо сьогодні «тролі» в інтернеті. Він просто дуже любить провокувати інших людей. Це було би абсолютно нормально, бо кожен інтелектуал, мабуть, час від часу політик, може провокувати, чому б і ні, якщо він спровокує якусь дискусію. Однак, ми вже бачимо, що йому не йдеться про (дискусії ­– ред.). Тобто, я пояснив цю тенденцію своєрідним злорадством.

Я не хочу вживати якісь психіатричні терміни, бо я хочу залишитися коректним щодо нашого президента

Я не хочу вживати якісь психіатричні терміни, бо я хочу залишитися коректним щодо нашого президента. Але це щось таке погане, що ніколи не допоможе чеському суспільству дати собі раду у складних питаннях сьогоднішньої політики, історії, що тільки допомагає якомусь хаосу, якійсь дезорієнтації. Це може мати дуже неприємний наслідок.

Він неосвічений, бо він технократ

Третя причина, вона, мені здається, дуже правдоподібною, – він просто неосвічений, бо він технократ. Багато політиків, чесно кажучи, навіть (прем’єр-міністр України ­– ред.) Арсеній Яценюк показав, що він також технократ. Багато європейських політиків намагаються час від часу робити якийсь екскурс в історію, до інших таких галузей, і вони тільки показують свою некомпетентність. Однак, на відміну від Яценюка, який, можемо припустити, просто сказав щось дуже (невдало – ред.), але потім він, на мій погляд, цілком розумно пояснив суть своїх слів. Наш президент робить, і це дуже цікава риса, повторює свої провокації. Він одного дня щось скаже, ми його корегуємо, ми йому запропонували консультації і, всупереч тому, він продовжує протягом якогось часу просто повторювати свої жахливі констатації.

– Чи очікували Ви на таку відповідь президента Мілоша Земана на ваш перший лист?

– Правду кажучи, ні. Ми жодної відповіді не очікували. Я не знаю, чи мали мої колеги якусь надію, у мене нічого такого не було. Ми просто починаємо підозрювати пана президента у тому, що йому не йдеться про будь-яку дискусію.

– Яку відповідь очікуєте від президента на цей раз? На Вашу думку, чи зміниться його позиція щодо української історії?

– Я сподіваюсь, що жодної відповіді в цьому випадку не буде. Якщо комусь не йдеться про дискусію, то він просто веде якусь боротьбу. Я боюся, що для нього це просто війна з якимись інтелектуалами і так далі. Бо нормальна людина може завжди помилятися. Я це роблю дуже часто і дуже радо. Однак, якщо він зробить якусь помилку, скаже якийсь нонсенс, то повторення цієї помилки є чимось дивним. Він дійсно просто наполягає на своїх неправильних поглядах. Це є якась тенденція, яку я намагався пояснити цими трьома причинами.

– Чому Ви та Ваші колеги обрали саме форму відкритих листів, а не демонстрацій або подібних акцій?

Ми хочемо продемонструвати, що освічені люди вже не можуть мовчати

– Є вже багато таких протестів і демонстрацій. Якщо вас мало, то жодна маніфестація не відбудеться. Лише так званий happening, якась зустріч небагатьох людей. (Громадянський – ред.) простір вже переповнений, на наш погляд, цими речами. Більше того, ми фахівці, і ми намагаємося скористатися своєю кваліфікацією. Тобто, ми хочемо продемонструвати, що освічені люди вже мають досить, що вони вже не можуть мовчати, плекати цю пасивну мовчанку. Ми вважаємо це шансом показати нашу кваліфікації або (застосувати – ред.) нашу науку. Україністика, звичайно, не дуже практична галузь науки взагалі. Однак, у цьому випадку, якщо україніст мовчить у цей час і з такої нагоди, то він працює цілком даремно. Його галузь, його наука є просто некорисною. Для нас це була дуже втішна нагода – залишити цю мовчанку і говорити або писати, не тільки як фахівці, але як громадяни з якоюсь фаховою освітою.

– Деякі чехи поділяють думку президента. Що Ви та Ваші колеги робите, щоб розповідати про Україну та її історію чеському суспільству – чи читаєте лекції, пишете статті, показуєте фільми, тощо?

– Кожен з нас намагається робити те, що він вміє. Нашого листа також підписали один соціолог, один журналіст, не тільки україністи, а також двоє русистів. Щодо мене, я історик, то я усвідомлюю, що не можна тільки сидіти та писати, публікувати (статті – ред.) у наукових журналах. Звичайно, це необхідно. Однак, тепер потрібно давати лекції і так далі. Це цілком добра нагода просто спілкуватися з людьми. Однак, це залежить від публіки. Інколи люди (до вас прислухаються – ред.), інколи хтось свариться з вами, і ви ніколи не знаєте, чи ці люди пам’ятатимуть вашу лекцію. Це такий тягар гуманітарної науки – ви ніколи не можете бути впевненим у цьому наслідку. Але, принаймні, я перед тим ніколи б не очікував, що україністика матиме високий рівень драматичності чи потенціал просто щось сказати. Я залюбки казав, що історична наука без ризиків нічого не означає. На жаль, Господь виповнив моє бажання. Тепер цих ризиків, неприємних ситуацій забагато. Вам пишуть постійно якійсь люди, що «ти бандерівська свиня», або вони обурені, що вони мене бачили на телебаченні і я там брехав, на їхній погляд. Це не завжди, звичайно, приємне явище, однак це мені постійно дає відчуття сенсу цієї науки, яка до останнього року залишалася просто такою собі пісенькою. Мої колеги мають багато роботи, то ми повинні зачекати, чи плоди нашої роботи будуть колись явними.

05.01.2015
Росіяни хвалять Земана за критику України

Заяви чинного і колишнього президентів Чехії, Земана й Клауса, свідчать, що вони є рупором російських інтересів – експерт далі
  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG