Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: розстріл у Парижі та Волновасі – події з одного ряду


Петро Порошенко, архівне фото
Петро Порошенко, архівне фото

Масовий розстріл людей у Парижі та Волновасі – це події з одного й того ж ряду, заявив у вівторок президент Петро Порошенко після того, як внаслідок обстрілу бойовиків на Донбасі загинули не менш як 11 пасажирів рейсового автобуса і 17 були поранені.

Цивілізований світ має згуртуватися в боротьбі з тероризмом, наголосив він, висловлюючи глибоке співчуття родинам загиблих та постраждалих, за його словами, «від рук терористів».

«Терористи з так званої «ДНР» завдали ракетного удару по автобусу з мирними громадянами. Нелюди, для яких, крім знецінених рублів, нема більше нічого святого, навмисне вбили мирних громадян… Ці смерті – на совісті об’єднаної деенерівсько-еленерівської банди та тих, хто за нею стоїть, із чиїх рук вона годується, хто її озброює, муштрує та надихає на криваві злочини», – заявив Порошенко. Але президент не сказав, кого має на увазі.

При цьому він додав: «У зв’язку з терористичною атакою ми змушені ще більше посилити обмеження на пересування через лінію, за якою перебувають підконтрольні бойовикам райони Донбасу».

Крім того, президент повідомив, що говорив із президентом Європейського парламенту, і Мартін Шульц запевнив, що вже у четвер, 16 січня, Європарламент закличе керівництво Євросоюзу включити так звані «ДНР» та «ЛНР» до списку терористичних організацій. «І це буде належна міжнародно-правова оцінка діям бойовиків, які не хочуть спокою на Донбасі, які відмовляються виконувати Мінські домовленості, які не дотримуються режиму припинення вогню, які атакують наших військовослужбовців і вбивають мирних українських громадян», – вважає Порошенко.

«Закликаю весь світ до солідарності з Україною, а всіх українців – до єдності перед загрозою, якою є агресія проти нашої країни та терористичні атаки. У нас Батьківщина – Україна, і ми її захистимо!» – сказав президент.

Відео: Петро Порошенко

Раніше внаслідок обстрілу з установок «Град» українського блокпосту в населеному пункті Бугас неподалік Волновахи, здійсненого з захопленого сепаратистами міста Докучаєвська на Донеччині, загинули 11 і поранені 17 пасажирів рейсового автобуса. Донецька прокуратура за фактом обстрілу відкрила кримінальну справу за статтею «терористичний акт».

За її даними, бойовики угруповання «ДНР», достовірно знаючи, що автошляхом «Донецьк – Маріуполь» переміщуються лише цивільні особи та не припиняється рух пасажирського транспорту, здійснили прицільний удар із використанням системи реактивного залпового вогню «Град», використавши понад 40 снарядів.

У результаті обстрілу з «Граду» біля Волновахи 12 людей убито
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Водночас у «ДНР» тепер заявляють, що непричетні до обстрілу. Зокрема, представник «ДНР» Андрій Пургін заявив, що бойовики «ДНР» не могли обстріляти автобус під Волновахою, який перебував «у глибокому українському тилу». За його словами, місце інциденту – «дуже далеко від лінії зіткнення». Насправді відстань від Докучаєвська до Бугаса – менш як 15 кілометрів.

Ці заяви пролунали після того, як спершу сепаратисти вихвалялися в соцмережах про «успішне знищення» українського блокпосту під Волновахою. Коли стало відомо про загибель цивільних, ці повідомлення почали стирати.

Минулого тижня в Парижі внаслідок нападів ісламістів загинули 17 людей.

XS
SM
MD
LG