Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: теракт під Волновахою і вся діяльність бойовиків мають бути засуджені й покарані


Автобус із загиблими пасажирами під Волновахою, 13 січня 2015 року
Автобус із загиблими пасажирами під Волновахою, 13 січня 2015 року

Здійснений проросійськими бойовиками «жахливий терористичний акт», як вся їхня діяльність, спрямована проти людяності, має бути рішуче засуджений і покараний, заявило Міністерство закордонних справ після того, як унаслідок обстрілу бойовиків на Донбасі сьогодні загинули не менш як 11 пасажирів рейсового автобуса і 17 були поранені.

«Закликаємо міжнародне співтовариство не дозволити перетворити невинні жертви українських громадян, що гинуть від рук та зброї терористів, на просту статистику смертей», – мовиться у заяві МЗС.

Україна також вкотре вимагає від Росії «негайно вивести свої підрозділи з території України, припинити підтримку тероризму, почути заклики світової спільноти щодо необхідності повної імплементації Мінських домовленостей і повернення миру на Донбас», заявили в міністерстві.

У заяві звернули увагу, що лише з часу підписання Мінських домовленостей, які «цинічно відмовляється виконувати російська сторона та підтримувані нею незаконні збройні формування», загинуло 118 мирних громадян, а сьогодні цей трагічний список поповнився ще 11 іменами.

Раніше цього дня внаслідок обстрілу з установок «Град» українського блокпосту в населеному пункті Бугас неподалік Волновахи, здійсненого із захопленого сепаратистами міста Докучаєвська на Донеччині, загинули, за даними на цей час, 11 і були поранені 17 пасажирів рейсового автобуса. Число загиблих іще може зрости. Донецька прокуратура за фактом обстрілу відкрила кримінальну справу за статтею «терористичний акт».

За її даними, бойовики угруповання «ДНР», достовірно знаючи, що автошляхом «Донецьк – Маріуполь» переміщуються лише цивільні особи і не припиняється рух пасажирського транспорту, здійснили прицільний удар із використанням системи реактивного залпового вогню «Град», використавши понад 40 снарядів.

У результаті обстрілу з «Граду» біля Волновахи 12 людей убито
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

А прес-центр антитерористичної операції наголосив, що в місцевості, де внаслідок обстрілу з «Градів» загинули й поранені пасажири рейсового автобуса, відсутні позиції підрозділів українських військових. «Тому подія яскраво свідчить про те, що терористи свідомо відкрили вогонь по мирних мешканцях», – заявив речник АТО Леонід Матюхін.

Водночас у «ДНР» тепер твердять, що не причетні до обстрілу. Зокрема, представник «ДНР» Андрій Пургін заявив, що бойовики «ДНР» не могли обстріляти автобус під Волновахою, який перебував «у глибокому українському тилу». За його словами, місце інциденту – «дуже далеко від лінії зіткнення». Насправді відстань від Докучаєвська до Бугаса – менш як 15 кілометрів.

Ці заяви пролунали після того, як спершу сепаратисти вихвалялися в соцмережах про «успішне знищення» українського блокпосту під Волновахою. Коли стало відомо про загибель цивільних, ці повідомлення почали стирати – так само, як це було після збиття малайзійського авіалайнера минулого літа.

XS
SM
MD
LG