Доступність посилання

ТОП новини

Росія: поліція знову затримує опозиціонера Навального


Олексій Навальний на радіо «Ехо Москви» перед затриманням, 14 січня 2015 року
Олексій Навальний на радіо «Ехо Москви» перед затриманням, 14 січня 2015 року

У Росії відомий опозиційний діяч Олексій Навальний повідомив сьогодні ввечері, що його затримала поліція по тому, як він вийшов на вулицю після ефіру на радіостанції «Ехо Москви».

Прес-служба московської поліції повідомила російському агентству «Інтерфакс», що Навального доставили до відділку, щоб передати його працівникам Федеральної служби виконання покарань.

Але пізніше, додав Навальний у твітері, поліція відвезла його додому.

Російські правоохоронці не можуть дійти спільної думки, як поводитися з Навальним, якого суд залишив під домашнім арештом, але при цьому порушив законодавство.

Олексій Навальний відмовляється визнати це рішення як незаконне і сам «зняв із себе домашній арешт», зрізавши з себе електронний браслет стеження. Раніше сьогодні він повідомив, що за це від нього вимагають відшкодувати вартість пошкодженого казенного майна в сумі 670 рублів, що становить за курсом на цей час близько 10 доларів.

Навального вже затримувала поліція, коли він виходив із дому, зокрема, для участі в акції протесту проти дій влади і на його підтримку. Московське управління Федеральної служби виконання покарань уже чотири рази подавало до суду подання щодо порушення Навальним режиму домашнього арешту, але щоразу суд залишав їх без розгляду.

30 грудня минулого року суд у Москві визнав Олексія Навального і його брата, підприємця Олега Навального, який політикою не займається, винними у викраденні коштів, зокрема, в російського відділку французької косметичної компанії «Ів Роше». Олега Навального засудили до 3,5 років позбавлення волі, а Олексій Навальний отримав такий же термін умовно. Брати не визнають своєї вини і називають вироки політично мотивованими, їхній захист уже оскаржив ці вироки. Так само оскаржила їх і прокуратура.

Умовний вирок означає, що Олексій Навальний має перебувати на волі. До суду він перебував під домашнім арештом, і суд, виносячи вирок, постановив, що опозиціонер має далі залишатися під домашнім арештом, доки вирок не набуде чинності після розгляду всіх оскаржень. Це прямо суперечить Кримінально-процесуальному кодексові Росії, за яким домашній арешт можна застосовувати тільки щодо підозрюваних чи звинувачених, але не щодо тих, кому вже винесли вирок.

XS
SM
MD
LG