Доступність посилання

ТОП новини

Росія стає на заваді розслідуванню подій на Майдані – Геращенко


Антон Геращенко
Антон Геращенко

Росія систематично заважає розслідуванню злочинів попередньої української влади під час Євромайдану, а також протидіє притягненню винних і підозрюваних до відповідальності, заявив радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.

За його словами, низку справ уже вдалося розслідувати, зокрема, «вбивство журналіста Веремія, викрадення і побиття журналістки Чорновіл». Водночас, додав він, ще багато справ залишаються відкритими.

«Тому що вони безпрецедентні, і тому, що ті особи, які їх скоювали, переховуються на території Російської Федерації, вона нам їх не видає. Наприклад, є справа по викраденню Ігоря Луценка і загибелі Юрія Вербицького. По цій справі дві людини зараз засуджуються судом, а 9 людей перебувають у розшуку в Російській Федерації. Ми знаємо, де вони, по них подані документи», – заявив Геращенко у кулуарах парламенту.

Він також додає, що навколо справ щодо попереднього президента Віктора Януковича та його соратників у контексті вбивств на Майдані також «дуже багато інсинуацій». Геращенко зауважує, що Росія до останнього не визначала, що Інтерпол почав розшукувати Януковича.

«Наприклад, ви пам’ятаєте, що декілька днів тому сторона Росії заявила, що Янукович не є в розшуку, але Інтерпол після 9 місяців розглядання таки оголосив Віктора Януковича у розшук. Це також є заслуга нової Верховної Ради в цілому, так і держави Україна у постійному лобіюванні цього питання», – сказав Геращенко.

За його словами, Росія зі свого боку лобіювала питання, щоб «Янукович і вся його компанія» не були оголошені в міжнародний розшук. Геращенко додає: «якщо Янукович виїде за кордони Росії, окрім хіба що Північної Кореї – він повинен бути заарештований і затриманий».

У міжнародний розшук Інтерполу оголошені колишній президент України Віктор Янукович, його син Олександр Янукович, екс-прем’єр-міністр Микола Азаров, Раїса Богатирьова, екс-міністр фінансів Юрій Колобов, колишній керівник «Укртелекому» Георгій Дзекон. Про на своїй сторінці в «Фейсбук» 12 січня повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Тим часом, генпрокурор Росії Юрій Чайка заявляв, що його відомство не отримувало запитів від українських колег про видачу екс-президента України Віктора Януковича й інших політиків.

XS
SM
MD
LG