Доступність посилання

ТОП новини

Головні вороги України: Путін і корупція (огляд преси)


Законів про люстрацію і про Антикорупційне бюро не треба було б ухвалювати, якби працювали Генпрокуратура й СБУ

В України є два найбільші вороги: зовнішній – Путін, внутрішній – корупція. Держава повинна одночасно боротися з обома, наголошує експерт «Газети по-українськи». Корупція заважає у протистоянні Росії, бо не дає швидко реформувати армію. Це дозволяє в Міністерстві оборони надалі розкрадати те, що мало б йти військовим на передову. Видання пише, що будь-яким економічним реформам має передувати антикорупційна. Законів про люстрацію і про Антикорупційне бюро не треба було б ухвалювати, якби працювали Генпрокуратура й Служба безпеки України. До того ж, згідно із законом про Антикорупційне бюро, воно не зможе працювати автономно. На певних стадіях перетинатиметься з органами прокуратури та судовою системою. А якщо всі структури залишатимуться корумпованими, то ставитимуть палиці в колеса в розслідуваннях зловживань високопосадовців. Найбільше, що зможе робити бюро – оголошувати заяви про зловживання. Про перші кроки, які засвідчать реальні наміри боротьби з корупцією, йдеться в статті «Ярема має посадити десяток друзів Порошенка».

Заборгованість України перед зовнішніми інвесторами складає вже майже 73 мільярди доларів. Загроза невиконання зобов’язань за цими позиками, а значить, і дефолту, цілком реальна, констатує тижневик «Коментарі». Утім, як переконує видання, існують кілька точок зростання, що дозволяють дивитися в найближче майбутнє з оптимізмом. Елементарна лібералізація паливно-енергетичного та земельного ринків, реформа банківсько-фінансової системи та впровадження енергозберігаючих технологій у виробництві та побуті. Ці нехитрі рішення, які все-таки вимагають політичної волі, здатні вже цього року залучити в країну інвестиційні, а не кредитні ресурси. Також альтернативою дефолту може стати часткова реструктуризація зовнішніх зобов’язань. Докладніше про це йдеться в публікаціях «Уникнути дефолту» та «Борг честі».

Про особливості четвертої хвилі мобілізації та про те, як можуть розвиватися події на Донбасі найближчим часом пише газета «День». Експерт видання наголошує, що Кремль розпочав на початку грудня підривну фазу війни – розширення диверсійної, терористичної діяльності, намагання перенести такі методи на стабільні регіони України. Все це свідчить, що Путін не має наміру припиняти агресію. Враховуючи всі ці фактори, Україні необхідно здійснити кроки на посилення як сил оборони в зоні бойових дій, так і на створення резервів. І тому мобілізація в цьому контексті потрібна. Однак, як наголошує експерт, брати курс на призовну армію, на мобілізацію значної кількості людей може бути лише тимчасовим заходом. Не можна допустити, щоб це була загальна стратегія України у розвитку оборонних спроможностей. Потрібна професійна армія. Сьогодні Росія перекидає новітні системи озброєння на схід України, і підконтрольні Кремлю угрупування здійснюють випробування цих систем. Головна небезпека – Росія перейшла до тактики безконтактної війни. Натомість українська сторона має можливість лише пасивно оборонятися і робить ставку на дипломатичні важелі та вплив економічних санкцій Заходу. Цього не достатньо для того, щоб перевага була на боці України. Експерт вважає, що українська сторона не використовує на сто відсотків цей час для створення стратегічних чинників стримування. Тому що уся діяльність сектору безпеки пов’язана з тим, щоб закрити проблемні питання і підготуватися до глухої оборони. Але Путін це розглядає як слабкість і буде використовувати з максимальною вигодою для себе. Заголовок публікації – «Хто краще використовує час «перемир’я»?».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG