Доступність посилання

ТОП новини

Чи заслужила голова НБУ Гонтарєва підвищення зарплати?


Голова НБУ Валерія Гонтарева під час засідання парламенту після закидання фальшивими доларами. Київ, 16 січня 2015 року
Голова НБУ Валерія Гонтарева під час засідання парламенту після закидання фальшивими доларами. Київ, 16 січня 2015 року

Валерія Гонтарєва відзвітувала перед депутатами про свою роботу

Голова НБУ Валерія Гонтарєва прийшла у п’ятницю в сесійну залу Верховної Ради із довгоочікуваним звітом. Виступ пройшов під гаслом «Нацбанк робить, що може». За словами Гонтарєвої, українці мають забути про фіксований валютний курс. Долари теж купувати не варто – за кордоном краще використовувати платіжну карту, радить головний банкір країни. Чому ж Гонтарєва хоче отримувати більше, ніж 10 тисяч гривень зарплати за свою роботу?

Валерію Гонтарєву у Верховній Раді закидали фальшивими доларами. Так, судячи з усього, лідер Радикальної партії Олег Ляшко, який напередодні агітував депутатів звільнити Гонтарєву з посади, натякнув на проблеми з валютним курсом в Україні. Голова НБУ не розгубилась і відповіла, що «не звикла до такого цирку».

Ляшко обсипав Гонтарєву фальшивими доларами. Вона ж відповіла, що не звикла до такого цирку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Звітуючи про свою роботу, Гонтарєва заявила: курс лише віддзеркалює ситуацію в країні, тож не варто робити НБУ винним у всіх фінансових проблемах держави. Найбільше, за її словами, впливають на банки, інфляцію та скорочення золотовалютних резервів саме бойові дії на сході.

Гонтарєва радить звикати до нестабільного валютного курсу

Разом із тим, голова НБУ запевнила, що Україна вже «ніколи не повернеться до фіксованого валютного курсу», принаймні, за її керівництва. Гонтарєва додає: зараз попит на валюту перевищує пропозицію «у сотні разів».

Валюту купувати не треба. Якщо ви їдете за кордон, ви можете використовувати вашу платіжну картку
Валерія Гонтарєва

«Де купити валюту? Валюту купувати не треба. Тому що кожен, хто хоче купити валюту, створює паніку. Якщо ви їдете за кордон, ви можете використовувати вашу платіжну картку, і платити нею за все, що заманеться», – порадила голова НБУ.

Про те, що в країні паралельно діють кілька обмінних курсів, окрім того, що декларується НБУ, Гонтарєва знає. Очікує, що «реальний та ефективний» курс нацвалюти встановиться після того, як міжнародні фінансові партнери оголосять про виділення нового траншу допомоги Україні.

Валерія Гонтарєва також заявила, що значну частину валютних резервів за час її керівництва НБУ, а саме 8,6 мільярда доларів, напряму продали «Нафтогазу», аби перекрити попередні борги й закупити новий газ у Росії.

Голова НБУ не задоволена своєю зарплатою в 10 тисяч гривень

Гонтарєва резюмує: НБУ робить усе можливе, аби «тримати економіку на плаву» в умовах неофіційної війни. За цю непросту роботу, за її словами, їй платять дуже мало: 7 мінімальних заробітних плат, тобто близько 10 тисяч гривень.

«Я не погоджуюся з такою зарплатою − не погоджуюся ні я, ні правління НБУ. Сподіваємося, що Верховна Рада змінить», − заявила глава НБУ Валерія Гонтарєва.

Гонтарєва хоче зарплатню більшу за 10 тисяч гривень
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00


Чи уважно депутати слухали Гонтарєву?

Під час виступу Валерії Гонтарєвої голова Верховної Ради Володимир Гройсман часто закликав депутатів сидіти тихо й слухати, що саме говорить голова НБУ, бо парламентарі часто відволікались на особисті розмови одне з одним. На думку депутата від «Опозиційного блоку» Юлії Льовочкіної, від виступу голови НБУ зумисне відвернули увагу. Мова йде про те, що напередодні її звіту Верховна Рада обговорювала та врешті включила до порядку денного законопроект про скасування депутатської і суддівської недоторканності.

За словами Льовочкіної, політика Нацбанку під керівництвом Гонтарєвої призвела не лише до падіння гривні, але і до суттєвої інфляції.

Виннен не лише НБУ, а і попередники та діюча влада - Льовочкіна про валютний курс
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00


«Але треба говорити не тільки про її відповідальність. Треба говорити про відповідальність попереднього керівництва, яке роздавало національні резерви направо і наліво. Треба говорити про відповідальність прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Треба говорити про відповідальність президента, який вніс цю кандидатуру», – додала Льовочкіна.

Девальвація гривні була б незалежно від того, хто керував би НБУ – експерт

Девальвації гривні не вдалось би уникнути, хто б не очолював НБУ, вважає президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. За його словами, Україна прийняла після влади Віктора Януковича «провальну фінансову ситуацію» та «сильний девальваційний потенціал». Водночас, додає він, у частині регулювання банків та за реакцію на відтік депозитів Гонтарєвій можна поставити «однозначно двійку». Одна з головних функцій НБУ, додає Сугоняко, це забезпечити банки ліквідністю в умовах, коли виникає криза ліквідності, до того ж, не з вини банків.

«По суті, він перетворив кризу ліквідності у кризу платоспроможності цілого ряду банків. І зараз вона хоче продовжувати цю політику. Це помилка чи злочин, нехай розбираються інші – це не моя робота», – додав він.

Сугоняко резюмує, що парламентарі схильні покладати усю відповідальність за гривню лише на НБУ. Утім, на думку експерта, «70% вини на економічному блоці уряду, а 30% – на Нацбанку».

На початку 2014 року золотовалютні резерви України становили понад 20 мільярдів доларів. До березня 2014 року вони скоротилися до 15 мільярдів доларів. Зараз валютні резерви НБУ налічують близько 7 мільярдів доларів. За рік офіційний курс долара зріс приблизно вдвічі і зараз становить 15,79 гривень за долар. Утім, на «чорному ринку» долар продають по 19-20 гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG