Доступність посилання

ТОП новини

Путін хоче від України розмежування з сепаратистами «за фактичною лінією»


Президент Росії Володимир Путін у листі до президента України Петра Порошенка запропонував, щоб і Україна, і сепаратисти припинили вогонь і відвели важкі озброєння, «виходячи з фактичної лінії контакту».

Текст листа оприлюднили в неділю ввечері російські державні чи прокремлівські телеканали, зокрема, «Перший канал» чи «НТВ».

У листі Путін заявляє про «глибоку тривогу» з приводу «поновлення обстрілів населених пунктів Донецької і Луганської областей». Це фактично ставить під загрозу зриву процес мирного врегулювання на засадах Мінського меморандуму від 19 вересня, мовиться в листі.

Раніше в неділю прес-секретар російського президента Дмитро Песков, повідомляючи про цього листа, сказав, що він був направлений іще в ніч із четверга на п’ятницю. Але, як стверджує Песков, Україна відмовилася від цього плану.

Також у неділю Міністерство закордонних справ Росії заявило, нібито Донецький аеропорт, відповідно до Мінських домовленостей, має бути переданий під контроль «ополченців», як у Росії називають підтримуваних нею збройних сепаратистів у частині сходу України.

У Москві не стали згадувати про обставини останніх боїв, які спалахнули днями після спроби сепаратистів захопити Донецький аеропорт на порушення Мінських домовленостей. Ця спроба викликала відповідь українських силовиків, які нині очищають територію аеропорту від сепаратистів.

У Мінському меморандумі від 19 вересня минулого року мовиться про «зупинення підрозділів і військових формувань сторін на лінії їхнього контакту за станом на 19 вересня 2014 року». Тоді переважна частина території Донецького аеропорту перебувала під контролем українських сил; наступними місяцями сепаратисти, порушуючи цей пункт, поступово відбивали собі частини підконтрольної владі України території в цьому й інших місцях.

XS
SM
MD
LG