Доступність посилання

ТОП новини

Мобілізація: четверту хвилю обіцяють забезпечити якнайкраще


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

Екс-міністр оборони задоволений тим, як волонтери стежать за мобілізацією

Київ – 20 січня в Україні стартувала четверта хвиля часткової мобілізації. За даними Генштабу, до лав Збройних сил покличуть близько 50 тисяч військовозобов’язаних українських громадян. Військові запевняють, що мобілізовані отримають належне забезпечення та військову підготовку. У свою чергу, політики та експерти вважають, що для цього у військових тепер є належні можливості та ресурси, аби не повторювати минулорічних проблем.

Четверта хвиля мобілізації відбуватиметься у три етапи упродовж кількох місяців.

«Це ж не збирають просто людей на вулиці, а відбувається чіткий відбір по військових професіях», – запевнив Радіо Свобода екс-міністр оборони генерал Олександр Кузьмук.

Як заявляють у Міноборони, мобілізація відбуватиметься рівномірно по всіх регіонах України, однак не зачепить тих, хто виїхав із окупованих територій. За словами Олександра Кузьмука, цього разу військкомати підготовані до мобілізаційної роботи значно краще, ніж минулоріч.

Ми маємо систему громадського контролю над виконанням заходів часткової мобілізації. І сьогодні вони не дадуть брехати чи недозабезпечувати
Олександр Кузьмук

«І ще одне: ми маємо систему громадського контролю над виконанням заходів часткової мобілізації. І сьогодні вони не дадуть брехати чи недозабезпечувати», – наголошує Олександр Кузьмук.

Демобілізованим та відставникам запропонують стати інструкторами

На відміну від літа минулого року, зараз Збройні сили готові забезпечити мобілізованих усім необхідним, а також організувати їхню військову підготовку. Принаймні, у цьому народних депутатів запевняють військові.

Вони нам довели, що спроможні прийняти і забезпечити усіх – повністю 50 тисяч осіб
Андрій Тетерук

«Ми проводили закрите засідання комітету – заслуховували заступника міністра оборони і начальника відповідного відділу генштабу. Вони нам довели, що спроможні прийняти і забезпечити усіх – повністю 50 тисяч осіб», – розповідає в інтерв’ю Радіо Свобода член парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Андрій Тетерук.

Тим бійцям, які вже набули бойовий досвід і тепер підлягають демобілізації, пропонуватимуть залишитися в Збройних силах – аби вони поділилися навиками. Крім того, до підготовки мобілізованих також залучатимуть досвідчених військових відставників в якості інструкторів. Андрій Тетерук визнає, що «є певні проблеми із тим, що бракує кваліфікованих командирів середньої і молодшої ланки».

Депутати із власною мобілізацією не поспішають

Між тим, військовий психолог Андрій Козінчук наголошує на тому, що мобілізованим потрібна також психологічна підготовка.

За час нашої боротьби підготована база фахівців, які зможуть адаптувати цей особовий склад набагато якісніше, ніж у травні минулого року. Бо тоді були патріоти, готові воювати, але вони були без бронежилетів, у жахливій формі
Андрій Козінчук

«Якщо ці люди у перші три хвилі мобілізації не увійшли – це означає, що вони були не готові чи якось уникали. Це така негативна сторона. А позитивна сторона в тому, що за час нашої боротьби підготована база фахівців, які зможуть адаптувати цей особовий склад набагато якісніше, ніж у травні минулого року. Бо тоді були патріоти, готові воювати, але вони були без бронежилетів, у жахливій формі, без належного взуття… І це також впливало на морально-психологічний стан», – розповів він Радіо Свобода.

Психолог-волонтер Галина Циганенко, яка працює з пораненими, зазначає, що зараз у військового керівництва є розуміння необхідності психологічної підготовки мобілізованих до участі в бойових діях.

За словами голови комітету з питань нацбезпеки та оборони Сергія Пашинського, готується законопроект, що передбачатиме службу в армії народних депутатів, які зараз не підлягають мобілізації. Однак відповідну законодавчу ініціативу в парламенті наразі не зареєстрували.

Як ставляться кияни до чергової хвилі мобілізації?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG